Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ÖZEL YURTLAR VE PANSİYONLARDA GÜVENLİK SORUNU MU VAR ..

    Geçen hafta

 

 

guvenlik
Geçen hafta sonu; 100. Yıl Mahallesinde özel bir kız öğrenci pansiyonuna kuru sıkı tabanca ile giren alkollü bir genç, kız arkadaşını bağırarak aramaya çalışınca ortalık karıştırmış , güvenlik olmadığından binaya rahat girdiği,   odalara tek tek gezip  kız arkadaşını bağırarak aradığı, bulamayınca odalardan birinde bir kız öğrenciyi rehin aldığı, sonrasında ise polisin gelmesiyle de teslim olduğu basına yansımıştı..

 

ÖZEL YURTLAR VE PANSİYONLARDA GÜVENLİK SORUNU MU VAR ..

 

3.12.2004/25659  tarihi ve numaralı Resmi gazete de   yayınlanan özel öğrenci yurtları yönetmenliğinin Karabük ölçeğinde ne kadar uygulandığı ve denetimlerin nasıl yapıldığı bu olay sonrası gündeme geldi.

Karabük Üniversitesinin öğrenci sayısını 30 binlere ulaşması sonrası kentte yurtların ve özel pansiyonların güvenlik ve hijyenliği tartışılmaya başladı.

 

İşte   Yönetmenlik Yurt binalarında aranacak şartlar

“Madde 6 — Yurt binalarına açılma izni verilebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:

a) Ortaöğretim(4) yurdu binasının meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler, kadehle veya açık olarak alkollü içki satılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile içki servisi yapılan yerlerden kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması esastır. Ortaöğretim(4) yurdunun açılmasına izin verilirken aralarındaki uzaklığın ölçümünde, bina ve tesislerin varsa bahçe kapıları, yoksa bina kapıları; kapıların birden fazla olması durumunda ise en yakını esas alınır. Yüz metre uzaklığın ölçümünde, mevcut cadde ve sokaklar üzerinden yaya yolu kullanılarak, yaya kurallarına göre gidilebilecek en kısa mesafe dikkate alınır.

Yükseköğretim(4) yurtlarında mesafe şartı aranmaz. Ancak, yurtlar ile yukarıda belirtilen iş yerleri aynı binada bulunamaz.

Bu bentte belirtilen mesafenin tespiti il/ilçe milli eğitim müdürlüğünce yapılır.

b) (Değişik: 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) Binanın kagir, prefabrik, çelik veya betonarme olması, giriş ve servis kapılarının bulunması ve tamamının veya kontenjana yetecek bir kısmının yurda tahsis edilmiş olması gerekir.

c) Yurt binasında;

1) (Değişik: 24.02.2011/27856 RG) Müdür ve yönetici odası,

2) Personel odası,

3) Ortaöğretim(4) yurtlarında belletici odası,

4) Ziyaretçi odası veya tahsisli bölümü,

5) (Değişik : 24.02.2011/27856 RG) Bir öğrenci için en m 1/2 metrekare alanı olan ve yurt yatak kapasitesinin en az l/S’i oranında etüt veya çalışma odası,

6) (Değişik: 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) Öğrencilerin seviyesine uygun bir kitaplık ve internet odası,

7) Bir öğrenci için en az 12 metreküp hacmi bulunan yatakhane,

8) Sekiz öğrenciye bir duş, lavabo ve tuvalet,

9) (Değişik : 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) (Değişik alt bent : 24.02.2011/27856 RG) Bir öğrenci için en az 1/2 metrekare alanı olan ve yurt yatak kapasitesinin en az 1/5’i oranında lokal veya kantin ya da dinlenme odası,

10) Yemekli yurtlarda her bir öğrenci için en az 1/2 metrekare alanı bulunan yemekhane,

11) Binanın ihtiyacına uygun güçte jeneratör,

12) Yemekli yurtlarda mutfak ve erzak deposu,

13) Temiz içme ve kullanma suyu ile yedek su deposu,

14) (Değişik: 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) Sağlık ve güvenlik şartlarına uygun aydınlatma ve ısıtma sistemi,

15) Öğrenciler için ihtiyacı karşılayacak sayıda telefon,

16) (Değişik: 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) İlgili mevzuata uygun yangın merdiveni, yangına karşı söndürme malzemesi ve tesisatı,

17) En az iki hasta kabul edilebilir nitelikte revir odası,

18) Özürlü barındıran yurtlarda özürlüler için tuvalet, binanın kat durumuna göre özürlü rampası veya asansör,

bulunması zorunludur.

Aynı gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından işletilen ve aynı kampüste bulunan eğitim kurumları ve özel öğrenci yurtlarında, etüt/çalışma odası, lokal/kantin/dinlenme odası, ziyaretçi odası, kitaplık ve internet odası(1), yemekhane gibi bölümler ortak kullanılabilir.”

 

Karabük’te  Yurt ve özel pansiyonların bu şartlara ne kadar uyup uymadığı güvenliğin ne kadar alınıp alınmadığı tartışılmaya başlanırken özellikle  barındırmada ki hijyen şartlar   gündeme geldi. Yaşanan son olay gözleri  yönetmeliklerin ne kadar uygulamaya alındığını ortaya koymaktadır  diyen konuya yakın kaynaklar  denetlemelerin daha sıkı ve sağlıklı yürütülmesinin şart olduğunu vurguluyorlar.

Uzmanlar ” Yurtlar, bu Yönetmeliğe göre gerekli görüldüğünde Bakanlıkça, mülki idare amirleri tarafından ise hazırlanan plan doğrultusunda yılda iki defa denetlenir.” hükmünü de hatırlatarak  Karabük bir geçiş döneminde özellikle merdiven altı denilen pansiyonlara ve yurtlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak yaşanan son olaydan ders alınmasını istiyorlar.