Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

‘Safranbolu Turizm Paydaşları’ Çalıştayı Gerçekleştirildi.

KARABÜK Üniversitesi Safranbolu Turizm

DSCF4156

KARABÜK Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi tarafından ‘Safranbolu Turizm Paydaşları’ Çalıştayı gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Taş Bina’da gerçekleştirilen çalıştaya; Karabük Vali Yardımcısı Erkan Çapar, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Kadı, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Üniversitemiz Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Safranbolu Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Prof. Dr. Ahmet Gürbüz ve Üniversitemiz Akademik Personeli, Sektör Temsilcileri ile Devlet Kuruluşları ve yöremizde hizmet veren Özel Kuruluşlar katıldı.

Turizm Fakültesinin bir yaşına girdiğini ve kurumsallaşmasının devam edip buna rağmen yörenin yaşadığı sorunları, sıkıntıları, ıstırapları, dertleri, buranın yaşayan bir ferdi olarak yıllardır hissettiklerini belirterek sözlerine başlayan KBÜ Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Safranbolu Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Prof. Dr. Ahmet Gürbüz; ‘Değerli katılımcılar Dünya Turizm İstatistiklerine göre yaklaşık bir milyarın üzerinde insan seyahatte bulunmaktadır. Bu seyahatleri sonucunda da gittikleri ülkelere ekonomik olarak turizm girdisi sağlamaktadır. İster gelişmiş ülke olsun, ister gelişmekte olan ülke olsun ayırt etmeksizin turizm sektörüne büyük bir hassasiyet göstermektedir. Dünya ölçeğinde baktığınız zaman ilk birlerin içerisin de ekonomik anlamda gelişmiş olan ülkeleri de görüyoruz, bu yüzden gelişmiş ülkelerde turizm sektörüne büyük bir hassasiyet göstermektedir. Ülkemiz için konuşacak olursak son yılların verilerine göre dünya sıralamasında turizm talebi açısından Türkiye 6. sırada yer alıyor. Avrupa ölçeğinde ise ilk 4’ün içinde yer alıyoruz. Bu güzel gelişmeler ışığında dünyada en hızlı büyüyen turizm destinasyonu olarak kamuoyunun dikkatini çekiyor. Bu gelişmeler olurken Safranbolu’nun yerinde durması düşünülebilir miydi? Yöremizdeki değerlerin turizm amacıyla kullanılmasının ekonomik anlamda girdi sağlamakla birlikte sosyal ve kültürel anlamda da kalkınma bir anahtarı olduğunu yerel yönetimlerin ve kamu yönetiminin genelde de kültür turizminin söz konusu olduğu yerde halkın sahiplendiği bir yapıyla bu gerçekleştirilebilir ki bu tür çalıştaylar da halkın katılımı halkın fikrini ifade etmesi ve bunların karar vericiler tarafından kullanılması yaşanılan sıkıntıların çözümü için bir merhem olabilmektedir. Geçmişteki pazar yapısıyla bugünkü pazar yapısı aynı değil, gelecekte de aynı olmayacaktır. Dış ticaret gelirimizin yaklaşık % 21, % 22’sini turizm gelirlerinden elde ediyoruz. Ticari bir şirketin ayakta durmasının sırrı % 40, % 50 oranında doluluk oranını sağladığımız zaman ancak ticari bir faaliyet yapmanın onurunu hazzını duyacağımızı ifade ediyor burada yapacağımız çalışmaların Safranbolu’nun kısır döngüsünü aşabilmenin, turistik ürün karmasının sektöre kazandırılmasının, sorunların dile getirileceği bu toplantının bu alanda iştirak eden girişimcilerimize esnafımıza yöre insanımıza ülke insanımıza ve insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum; sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum.’ diyerek sözlerini tamamladı.

DSCF4386Safranbolu için yeniden toparlanmaya ve bunun için bazı şeyleri gözden geçirmenin önemine vurgu yaparak konuşmasına başlayan Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak; ‘Burada toplanan değerli insanlar Safranbolu ile turizm ile Safranbolu’nun geleceği ile ilgili alakadar arkadaşlar. Bizler turizmde iddialı olmak istiyorsak ilçemizin geleceğini turizm üzerine kurmak istiyorsak ciddi manada bazı şeyleri toparlamamız lazım. En başta hizmet kalitesi gelmekte ve kuralsız iş veya işler ne yazık ki devam etmemekte. Turizm Fakültesi önderliğine Safranbolu master planı hazırlama çalışmaları da devam etmekte bu plana çalıştay ön hazırlık olacak. Ben bu çalıştayın tüm Safranbolu’ya hayırlı olmasını diliyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’ Dedi.

Planlama ve Yönetim Kavramının yöre, bölge ve ülke için çok önemli olduğunu belirterek sözlerine başlayan Karabük Vali Yardımcısı Erkan Çapar; ‘Bizim gündemimize bazı alanlarda bazı kavramların girmesi gerekiyor. Bence turizm yönetimi kavramı bunlardan bir tanesi olmalı. Bu anlayış bütüncül bir anlayış olmakla beraber sadece Safranbolu’nun Karabük’ün değil ülkenin gündemini de girmiş, kendine yer edinmiş bir kavram değil. Bir alanda başarılı olmak isteniyorsa mutlaka bu alanın yönetilmesi gerekiyor. Hepimizin yönetim bilimlerinde öğrendiği gibi bilgiye dayalı analize dayalı bir planlama olması gerekir, eğer bu plan yoksa yapacağınız faaliyetler birbiriyle uyumlu olmayan farklı sesler çıkaran enstrümanların çaldığı bir orkestraya benziyor. Dolaysıyla turizm yönetiminin turizm planlamasının yöremiz bölgemiz ve ülkemiz açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu çalıştayda çıkacak sonuçların Safranbolu master planı hazırlama çalışmalarına ön bilgi olacağını düşünüyorum ve arzu ediyorum. Bu tür toplantılar çok sıklıkla yapılıyor ancak çok büyük bir eksikliği var sahada alanda o sektörde faaliyet gösteren kişilerin kurumların sivil toplum kuruluşlarının görüşleri o toplantılara yansımaz maalesef. Bu çalıştay böyle olmadığı için anlamlı. Bütün paydaşların fikirlerinin dinlenmesi, fikirlerinin alınması onların önemsenmesi anlamında çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.’ dedi.

Açılış konuşmalarının ardından beş salonda gerçekleştirilen oturumlarla çalıştay devam etti.

Moderatörlüğünü Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Türkmen’in yaptığı Safranbolu Belediyesinin ve Safranbolu Esnaf odası başkalığının da hazır bulunduğu oturumda ‘Hediyeli Eşya’ grubunda eğitim, yöreye özgü ürünlerin geliştirilmesi, fiyat kalite standardının yakalanması, turistlerin kalış süresinin artırılması ve işletmelerin denetimi ile ilgili konusunda sektör temsilcileri ve paydaşların fikirlerinin dinlenmesi ile çözüm önerileri tartışıldı.

Moderatörlüğünü KBÜ Safranbolu Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Şeref Kaya’nın yaptığı ‘Tarihi Çevre ve Koruma’ grubunda Safranbolu da yapılan korumaların yeterliliği konusunda tartışmalar yapılıp, koruma konusunda çözüm önerileri sunuldu ve fikir alışverişinde bulunuldu.

Moderatörlüğünü Safranbolu Turizm Fakültesi Arş. Gör. Tarık Yolcu’nun yaptığı ‘Seyahat İşletmeleri’ grubunda Yörenin turizmine katkı sağlamak amacıyla seyahat konusunda ki sorunları belirleyip bu konuda çözüm önerileri sunuldu. Oturuma Turist rehberleri ve ilimizde faaliyet gösteren Ulaşım sektörü temsilcileri’de katıldı.
Konaklama Yiyecek ve İçecek İşletmeleri grubunun moderatörlüğünü Üniversitemiz Safranbolu Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuray Türker yaparken bu grupta; Safranbolu’da Konaklama Yiyecek İçecek hizmeti veren kurum sahipleri ve yöneticileri hazır bulundu. Bu işletmelerin sorunları, çözüm önerileri fikirlerini ve beklentileri konuşuldu.

Son olarak Moderatörlüğünü Safranbolu Turizm Fakültesi Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Ayaz’ın yaptığı ‘Merkezi ve Kırsal Turizm Mekân Yönetimi’ grubunda Safranbolu Turizmine Yönelik Planlar ve programlar geliştirme de bilgi alışverişi sağlandı.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO