Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SÜVEYŞ KANALI VE KANAL İSTANBUL

                             Süveyş

                   

         Süveyş Kanalı Akdeniz’i Kızıl denize bağlar ve Mısır’a hayat verir. 163 km uzunluğunda,350 metre eninde,24 metre derinliğindedir.

         Mısırda İsmail iye şehrinden ( Hidiv İsmail Paşa’ya ithafen ) Timsah, Büyük ve Küçük Acıgöl aralığında Süveyş’e ulaşır ve Hint Okyanusu ve Akdeniz’i birbirine bağlar.

         Kızıldeniz ile Akdeniz arasında Kanal açarak Hint Okyanusu’na açılma fikri yeni değildir. Bu fikir firavunlar döneminden beri vardır. Ancak gerçekleşememiştir. Osmanlı döneminde ise Süveyş Kanalının açılması girişimi Sultan ikinci Selimle başlar.

         Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa döneminde yeniden tartışmaya açılır. Sadrazam Sokullunun esas amacı, Hindistandan Hicaz’a gelecek hacı olacak Müslümanların yolunu kısaltmak, Yemen üzerinden ticareti kolaylaştırmak ve bu dönemde Portekizlilerin bölgedeki etkinliğini artırmaktır.

         Mısır beylerbeyi ile uzlaşmaya varılamadığı için projeye başlanamadı.1869 Yılında Sait paşanın önderliğinde, Napolyonun maddi desteği ile Fransız Mühendis Ferdinand Mare Lesseps İN projesi ile kanal açılır.

          İnşaat sırasında 125.000 Mısırlı amele ve köylü kötü çalışma koşulları ve salgından dolayı ölür. Toplam 2.400.000 kişi inşaatın kazı çalışmalarında görev alır. Mısır Hükümetinin ekonomik krize girmesi sonucu, Mısır elindeki hisseleri İngilizlere satarlar ve böylece Kanalın enbüyük ortağı İngilizler Olur.

        Daha sonra kanal 1956’da Nasır tarafından millileştirilir. Bugün Mısır Ekonomisinin en büyük gelir kaynağı Süveyş Kanalıdır. En son 2015 yılında kanal genişleştirilerek, Büyük Çaplı Gemilerin kanaldan geçmesi sağlanmıştır.

      Fransız Mühendis bir kanal açarak günün birinde Akdeniz’in canlı hayatını değiştireceğini öngörememişti.

       Acaba “Kanal İstanbul Projesi “ Akdeniz ve Karadeniz arasında yabancı tür taşınmasını kolaylaştırmazmı? Yabancı türlerin Karadeniz’e girmesi en büyük balık avcılığını yaptığımız denizi olumsuz etkilerse ne yaparız.

      Bunun ekonomik bilançosu ne olur? Düşünmeye değmez mi? Sonra ah vah dememek için daha iyi düşünmemiz lazım. Unutmayalım doğaya verilen her zarar daha sonra bizlere dönmektedir.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO