Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada taklit ve tağşiş yapılan ürünler ile sağlığı tehlikeye düşürecek ürünler listesini yayınlamaya devam ediyor. Listede yer alan ürünler ve sahtecilikler yine pes dedirtiyor..
Yayınlanan listede en dikkat çekenler ise piliç sucukta mekanik ayrılmış kanatlı eti, üzüm pekmezine şeker ilavesi, köride nişasta bulgura, baharat türü ürünlere kadar bir çok üründe hileler gözler önüne serildi.
Sumakta, tatlı toz biber ve pul biberde, bitkisel karışım yağlarda gıdada kullanımına izin verilmeyen zehir içerikli boya nüveleri tespit edilirken tüm bunları maliyeti düşük yüksek kar için yaptıkları görüldü.
Bakanlık 1 Ekim’den itibaren 970 tane sahtecilik yapan firma ismini resmi sitelerinden yayınlandı. Uzmanlar konu hakkında ” Yapılan sahteciliklerde üzüm pekmezine şeker ilavesi yapılırken üzüm pekmezinin içerisinde ticari glikoz, fruktoz veya sulandırılmış sakkaroz ilave edilerek pekmez seyreltilebiliyor. Şekerli bir şurup halinde üzüm pekmezine ilave edilebiliyor. sonuç olarak da üretim hatası olarak koyu bir şekilde imalat hatası oluyor. Yine yanık tadıyla üretip, bunu maskelemek adına sulandırıyorlar, sulandırınca şeker oranını ayarlayamayıp şeker ilave ediyorlar. Maalesef bu durum Diyabet hastalarına sağlık anlamda sıkıntı yaratıyor.” diyorlar
Bitkisel karışım yağdan gıdada kullanımına izin verilmeyen boya çıktığına da işaret çeken yetkililer “Bitkisel karışım yağ zeytinyağı olmayan, tohum yağlarının ilave edildiği, ay çiçek yağı, kanola yayı, pamuk yağı, mısır yağı ve palm yağı gibi karışım yağları ifade eder. Zeytinyağına benzetmek adına içerisinde çeşitli yasaklı boyalar ilave ediliyor. Dekoratif mumları boyamada kullanılan, yağda çözülen boya türleri tercih ediliyor. Bu boyaların ağız yolu ile tüketilmesi toksik etki yaratacağından halk sağlığını tehdit ediyor” bilgilerine yer veriyorlar.
Denetimlerde sumak, toz biber gibi ürünlerde yakalanan örnekler olduğuna dikkat çekilen uyarılarda ” Bakanlığın geçmişte yayınladığı listede gıdada kullanımına izin verilmeyen sudan boyası, sudan red türleri kullanılmıştı. Genellikle tekstil, ayakkabı cilası, yakıt sektöründe renklendirici olarak kullanılır. Gıda boyası olarak kullanılmaması gerekir. Ne yazık ki baharatın görüntüsünü iyileştirmek bakımından ilave ediliyor. Bu uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından üçüncü grupta kanserojenik etkili ürün olarak sınıflandırılıyor. Karaciğer, böbrek ve mesane kanseri riskini artırır ve alerjik reaksiyonlara neden olur.” görüşlerine yer veriliyor..
İŞTE YAYINLANAN LİSTE