TÖBSEN Karabük temsilcisi Ahmet Erkut Nane “Karabük TÖBSEN ( Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası) olarak ilimizdeki eğitim sorunlarını 4 başlık altında toplayarak bunlarla ilgili çözüm önerilerimizi sizlere sunuyoruz. Karabük Milli Eğitiminde görev yapan yetkililerden bu sorunlara acil çözüm bulmalarını istiyoruz.” dedi
Karabük’te örgütlenme çalışmalarını sürdüren TÖBSEN ikili eğitim sorunundan, Yazıköy’de ki öğrencilerin ulaşım sorununa kadar bir çok alanda Eğtim sorunları konusunda yazılı bir açıklama yaparak şu ifadelere yer verdiler,
1- İKİLİ EĞİTİM SORUNU
Karabük ilimizde bulunan 198 okuldan 46 tanesinde yani %25 ‘inde ikili eğitim uygulanmaktadır. Öğrenciler kendi okullarında eğitim alamamakta, evlerine yakın okula gidememekte ve aileler servis tutmaya mecbur kalmakta sonuç olarak maddi olarak zorlanmaktadır. Bu okulların 16’sında ikili öğrenim gerçekleşmekte yani öğrenciler sabahçı ve öğlenci olarak okula devam etmektedir. Sabah çok erken saatlerde okula gitmek zorunda kalan ya da akşam karanlıkta okuldan çıkan çocuklarımızın uyku, beslenme ve güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı açıktır.
2- OKULLARDA TEMİZLİK SORUNU
İlimizde 198 okul olmasına rağmen kadrolu hizmetli sayısı sadece 70’tir. Neredeyse her üç okuldan birinde kadrolu hizmetli bulunmaktadır. Bu durumun sonuçları açıktır. Okulların bu durumda temiz olması söz konusu bile değildir. Geçici süreli olarak okullarda görevlendirilen personeller asgari ücretin yarısını bile bulmayan ücretlerle kamu tarafından açık bir emek sömürüsüne maruz bırakılmaktadır.
3- YAZIKÖYDEKİ ÖĞRENCİLERİN ULAŞIM SORUNU
Safranbolu ilçemize yaklaşık 7 km uzaklıktaki bir yere yapılan Safranbolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenim gören öğrencilere ücretsiz servis aracı tahsis edilmesi gerekmektedir. Bu okulda öğrenim gören öğrencilerin çoğunun ekonomik şartlar nedeniyle yol kenarında arabaları durdurmaya çalıştıkları bazen de tüm yolu yürüyerek eve dönmeye çalıştıkları görülmektedir. Bu durum ciddi bir güvenlik sorunu oluşturmaktadır.
4- İKİLİ EĞİTİMDE DERS SAATİ
İkili eğitim gören okullarda öğrencilerin geç saatlere kalmamaları için ders sürelerinin 40 dakikadan 30 dakikaya düşürüldüğü görülmektedir. Bu durum öğrenciler arasında zaten var olan eğitimdeki fırsat ve imkan eşitliğini daha da derinleştiren bir sorundur.
Yukarıda bahsedilen Karabük ilinin Milli Eğitimde yaşanılan en genel sorunlarına TÖBSEN olarak yetkililerin acil bir şekilde çözüm bulmalarını istiyoruz.
Eğitimden tasarruf olmaz!
Çocuklarımızın en temel hakkı olan eğitimden en iyi şekilde yararlanmaları için, temiz ve güvenli okullarda öğrenim görebilmeleri için durmadan çalışmaya devam edeceğiz.
TÖBSEN olarak her zaman bağımsız, demokratik, laik, halkçı ve sınıf sendikacılığı ilkelerimizle tüm eğitim paydaşlarının yanındayız.”