–
KTSO’dan Yardım ve Mesleki Eğitim Kursu
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Eskipazar’da bulunan ihtiyaç sahibi öğrencilere giyim yardımı yapılırken, diğer yandan da Mesleki Eğitim kapsamında protokol imzalanırken aynı gün içinde “Hijyen Eğitimi ” Yönetmeliği kapsamında Yenice Kaymakamlığıve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı arasında, “Hijyen Eğitimi ,Tehlikeli ve Çok Tehlikeli” sınıfta yer alan işlerde çalıştırılacakların mesleki eğitimi ve iş makineleri sürücü eğitimine ilişkin açılacak kurslara ilişkin İş Birliği Protokolü imzalandı.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Yenice ve
Eskipazar’da ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım yanı sıra
eğitim protokolleri imzalandı.
Yardımın ardından da iş sağlığı ve güvenliği yasası gereği, insanların daha güvenli daha sağlıklı çalışmaları açısından Mesleki Eğitim Projesi kapsamında İş Makinesi operatörlüğü ve Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışan işçilere yönelik Mesleki Eğitim projesi protokolü imzalandı.
Eskipazar Halk Eğitim Merkezinde yapılan imza töreni öncesinde açıklama yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal, “Bugün iki anlamlı konu için buradayız. İnsan hayatı bizim için önemli, insanın uzuvları önemli. Bunun içinde iş kazalarının önünü geçmek lazım.ticaret ve sanayi Odasına bağlı Sanayi kuruluşları ile burada çalışan ve çalışacak olan elemanlar bu projeden yararlanacaklar. Eskipazar ilçesinde de bu kapsamda İş makinası Operatörlüğü ve Ağır ve tehlikeli işlerde çalışan elemanlara yönelik proje oluşturduk ve şimdi bu kapsamda protokole imza atacağız. Tüm işverenlere bereketli kazançlar, kazasız günler diliyorum” dedi
Eskipazar Kaymakamı Mustafa İkbal Eşki ise yaptığı konuşmada, bu projeden en karlı çıkan tarafın Eskipazar halkı olduğunu belirterek, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal ile projenin uygulanmasında aracı olan Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür etti.Kaymakam Eşki; “Türkiye’de bildiğiniz gibi son zamanlarda meydana gelen iş kazaları hepimizi üzmekte, can kaybı meydana gelmektedir. Taşrada İl dinamikleri ile böylesi bir projenin başlaması Eskipazar için, Eskipazar halkı için büyük bir kazanç olurken, Ticaret ve Sanayi Odası için ise büyük gurur. Bugün TSO’nun önderliğinde İş Makinası Operatörlüğü Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışan işçilere yönelik Mesleki Eğitim projesine imza atacağız. Kimse insan kaybı üzerine binalar ve servetler inşa edemez, bu yüzden bu proje büyük önem arz ediyor. Bu proje hepimize hayırlı olsun” dedi
Daha sonra protokole imzalandı ardından da Halk Eğitim salonunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından gönderilen giyim yardımı Okul Müdürlerine teslim edildi.
Halk Eğitim Merkezinde yapılan törene; TSO Başkanı Sedat Namal’ın yanı sıra, Eskipazar Kaymakamı Mustafa İkbal Eşki, Eskipazar Belediye Başkan Vekili İdris Örenbaşı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan yavuz, Okul Müdürleri ve davetliler katıldı.
Ardından Yenice’de ; “Hijyen Eğitimi ” Yönetmeliği kapsamında Yenice Kaymakamlığıve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı arasında, Yenice Kaymakamlığı adınaOğuz Cem MURAT, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası adına yönetim kurulu başkanı Sayın Sedat NAMAL’ ın katılımı ile Hijyen Eğitimi ,Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalıştırılacakların mesleki eğitimi ve iş makineleri sürücü eğitimine ilişkin açılacak kurslara ilişkin İş Birliği Protokolü imzalandı.
Protokol kapsamında, Bakanlığa bağlı olmayan kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak yetişkinlere ve özel eğitim gerektiren bireylere, gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, yiyecek içecek hizmetleri sunan hizmet birimlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, iş yeri sahibinin, işletenlerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine ve bu hastalıkların iyileşme hâlinin tespitine ilişkin usul ve esasları ile gerekli eğitim konuları ile ilgili kurs ve etkinlikler düzenlenecektir.
Aynı zamanda Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerde faaliyet gösteren işletme çalışanlarının, Üretim ve Hizmet sektörlerinde istihdam edilecek yeni personele, üretimde teknolojik gelişmelere paralel olarak mesleki yeterliliklerinin arttırılması, İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün oluşturulması, mesleklere uyumlarının sağlanması, Mesleki Eğitim Kursları, Mesleki uyum ve geliştirme kursları vb. faaliyetler ile Mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerileri kazandırılması, belgelendirilmelerinin sağlanması konusundaki esas ve usuller ile ilgili kurs ve etkinlikler düzenleneceği belirtildi..Protokolün imzalandığı tarih itibariyle, sekiz saatten az olmamak üzere Yenice Çok Programlı Anadolu Lisesi alanlarında Oda Başkanlığı üyelerine yönelik kurs eğitimleri verileceği de açıklanırken, TSO Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Sedat NAMAL, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası (İSG) hükümlerince, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışanlara, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim alma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.
Mesleki eğitim belgesi almadan tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların İSG Yasası hükümlerine göre firmaları çok büyük cezalarla karşı karşıya bıraktığına dikkat çeken NAMAL, şu bilgileri verdi: “İşletmelerde çalışan insan gücü potansiyelinin niteliğini artırmak ve daha kaliteli hizmetlerin verilmesini sağlamanın yanı sıra, bireylerin kedilerini yenilemelerine fırsat vermek ve iş güvenliği konusundaki bilgi ve becerilerini geliştirmek öncelikle ele alınması gereken hususlardan birisidir. Bu sebeple, iş güveliği, işçi sağlığı ve mesleği alanında yaşanan teknolojik gelişmeleri takip ederek, bilen ve üretimde bu ilgilerini kullanabilen, gelişmelerle tanışık, işletmelerde ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını oluşturmak amacımızdır.
Sanayicinin işi aksamayacak,
Eğitim çalışması sonunda başarılı olan kursiyerlere Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği kapsamında “Kurs Bitirme Belgesi” verileceğini belirten NAMAL, ”Kurslar sanayicilerin işlerini aksatmayacak şekilde hafta içi, hafta sonları, gündüz veya mesai saatleri dışında teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecek” dedi.