Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TÜED “EMEKLİNİN DAYANMA GÜCÜ BİTTİ, ZAM YAPILMALI,HESAPLAMA SİSTEMİ DEĞİŞMELİ”

TBMM Plan ve Bütçe

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifinde Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin maaşına yılın ikinci 6 ayında toplamda yüzde 25 zam yapılması sonrası ülke genelinde ki çoğunluk görüş yetersiz olduğu yönünde gelişirken tepkilerde çoğalmaya başladı.

“Cumhurbaşkanımız ve Bakanlar Kurulu Üyelerine. Emekliye verilen %25’lik zam, insanca yaşama uygun olmayıp; Sefalete mahkum eden maaş ve zamlar, acilen REVİZE edilmelidir.” diyerek Ülke genelinde meydanlardan ses veren Emekliler ‘YILBAŞINA KADAR BEKLEYEMEYİZ’ demeye başladılar

Emeklilerin zor günler içinde olduğuna dikkat çeken Ekonomik uzmanlar ise acilen ek zamların yapılması gerektiğini vurgulamalarına rağmen Bakanlar kurulundan konu ile ilgili çalışma olmadığı bildiriliyor.

Öte yandan en iyi gücün örgütlü güç olduğunu savunan TÜED ( Türkiye Emekliler Derneği) bu konuda resmi sitesinden adeta deklarasyon yayınladı ve acilen çözüm bekleyen sorunları sıraladı.

İşte TÜED’İn acil çözüm önerilerinden bazıları,

  • Emekli olunan tarihlere bakılmaksızın, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmalıdır. Her yıl aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama
    sistem değiştirilmeli, çalışılan dönemler için “tek bir aylık hesaplama sistemi” getirilmelidir.
  • Karma sisteme göre hesaplanan ve TÜFE’ye endeksli yüzdeli artışlar, en düşük emekli aylığını, asgari ücretin yarısına denk getirmiştir. Emeklilerin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için en düşük emekli aylığının asgari ücretten az olmaması gerekmektedir.
  • TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı Kanun’un 55. maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan ve milli gelirden pay verilmelidir…
  • Emekli aylıklarında, sosyal ödemelerinde norm ve standart birliğinin sağlanması için 506 Sayılı Kanun döneminde olduğu gibi, gösterge sistemine geçilmeli ve alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olarak belirlenmelidir..
  • Emeklilerimizin ödemiş oldukları katkı payları, emeklilerin ödeme gücünü aşmıştır. Çalıştığı dönemlerde yüzde 12 sağlık primi ödeyen emeklilerimiz, sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında kesilen katkı paylarından muaf tutulmalıdır.
  • Emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri günün koşullarında yetersiz kalmaktadır. Sosyal yardımlar gibi bayram ikramiyeleri de bir artış sistemine endekslenmelidir. Bayram ikramiyeleri en düşük emekli aylığı tutarında olmalıdır.
  • TÜED’in 10 yıl süren hukuk mücadelesi sonucu kazanılmış, ancak günümüzde yetersiz kalan promosyon ödemelerinin artışını öngören bir güncelleme yapılmalı ve bu ödemeler adil bir artış sistemine endekslenmelidir. Bankalarla yapılan pazarlık sürecinde emekliler de masada olmalıdır.
  • Kredi veya kredi kartı borçları yüzünden bankaların kara listelerine düşen emeklilerin, kamu bankaları öncülüğünde düşük faiz oranı ile kredi ve kredi kartı borçları yeniden yapılandırılıp ödeme kolaylığı sağlanmalıdır.
  • TÜİK’in ‘Enflasyon Sepeti’ emeklileri temsil etmemekte ve emeklilerin harcama kalemlerine göre acilen güncellenmesi gerekmektedir. TÜFE’ye endeksli yüzdeli maaş artışları emeklileri yoksulluğa sürüklemektedir

Emeklilerin arttık meydanlara indiğine dikkat çeken TÜED yetkilileri “Emeklinin dayanma gücü bitti, bu saatten sonra hele hele yılbaşında yapılacak denen iyileştirmeler çözüm olmaz ve Emeklimiz de bu konuyu sandıkta çözer” diyerek sert eleştiriler yapmaya başladılar

Kaynak TÜED

Web Tasarım & SEO: Best4SEO