Korumanın Başkentinde Turizm Haftası
Etkinlikleri Başladı
Tarihi Çarşı’da düzenlenen törene Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Karabük İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Cihan Ulukaya, İl Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, Karabük Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, İlçe Emniyet Müdürü Musa Kansu, İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Yılmaz, İlçe Müftüsü Hasan Güneş, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı başkanı Şefik Dizdar, Daire amirleri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.
Tarihi Çarşı Asmaaltında gerçekleşen programın açılış konuşmasını yapan Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Safranbolu’nun, tarihinin, kültürünün, mimarisinin korunarak bugünlere geldiğini belirtti.
Böyle bir kentin değerinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:
“Bunun sürdürülebilirliği için bu kültürümüzün ve değerlerimizin yozlaştırılmadan gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir. Bunun için turizm işletmecilerimize de çok büyük görevler ve ödevler düşmektedir. Bizim bu kültürümüzü bizlerle birlikte paylaşmaya gelen misafirlerimize karşı davranışlarımızdan tutun da vereceğimiz bütün hizmetler konusunda çok dikkatli olmak zorundayız. Onlara en iyi ve kaliteli hizmeti verme gayreti içerisinde olmalıyız. Özellikle yerli yöresel ürünlerin sunumuna özen göstermek zorundayız.”
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, “ Safranbolu için en önemli konulardan birisi olan turizm konusunda yapılanları yapılamayanları ve bundan sonra yapılması gerekenleri paylaşmak üzere gerçekleştirilen Turizm Haftası etkinliklerinden birisindeyiz” dedi.
Turizm Master planı hakkında kısa bilgiler veren Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, “ Safranbolu’muzun turizmle ilgili yol haritasını çıkaracağımız Master Planı çalışmamız, üniversitemizin Turizm Fakültesi ile işbirliği içerisinde devam etmekte. Bu amaçla bir koordinasyon toplantısı düzenleyerek tarafları bir araya getirerek plan hakkında ortaya çıkmış olan fikirleri tartışma imkânı bulduk. Turizm Master Planındaki amacımız şudur: Safranbolu’da turizm alanında uzman eli ile bir yol haritası oluşturmaktır. Bu yol haritasında neyi eksik yaptık, ne yapmamız gerekiyor eksik ya da fazla olanlar nelerdir, yatırımları hangi yönde yapacağız gibi teknik konularda topluma bilgiler vereceğiz. Ana ilkelerden bir tanesi de taraflarla bir araya gelerek fikir birliği oluşturarak, görüş alış verişinde bulunarak bu işleri yapmak hususunda çalışmalarımız devam ediyor. Yine herkesin fikir birliği içerisinde olduğu bir konu da: turizm alanlarımızı genişletmek. Gezilecek görülecek alanlara daha fazla misafir taşımak. Mesela, Akçasu bizim için çok önemli bir değer. Bu hususta geçtiğimiz hafta bir çalışma başlattık. Peyzaj Mimarı ekibi ile Akçasu bölgesindeki gezi güzergâhı ile Akçasu dere ıslahı konusunda ki çalışmalarımız tamamlamak üzereyiz” dedi.
Tümülüs’teki çalışmalardan da söz eden Başkan Aksoy; Kültür Bakanlığımızın finansmanı ile devam etmekte. Buradaki çalışmalar Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi şahin bey tarafından devam etmekte olduğunu söyledi.
Safranbolu’da Bir Arkeoloji Müzesi Kurulmalı
Safranbolu’da bir arkeoloji müzesi kurulması gerektiğinin altını çizen Safranbolu Belediye başkanı Dr. Necdet Aksoy; Kültür Bakanlığımız, Sayın Başkanımız Mehmet Ali şahin beyefendinin de talimatları ile Safranbolu’muza bir arkeoloji müzesi kurulması hususunda talimat vermiş durumda. İl Müdürümüz ile çeşitli istişarelerde de bulunduk. İnşallah Safranbolu’muzda bir yer tespit ederek bu projeyi de tamamlayacağız. Bununla birlikte bildiğiniz üzere Muallimler Birliği binasının restorasyonu geçtiğimiz yıl tamamlandı. Bir fonksiyon kazandırma hususunda çalışmalar sürdürmekteyiz. Bu konuda da şu anda elimizde olan en ciddi konu buranın Anadolu Kilimleri Müzesi projesidir. İstanbul’da bulunan ünlü bir Profesörümüz Prof. Dr. Ayhan Güngören tarafından toplanmış olan yaklaşık 60 farklı parçadan oluşan bir kilim koleksiyonu bulunmakta. 16. ve 17 yüzyıl Anadolu kilimleri. Değerli hocamız ile görüştük ve Muallimler Birliğinde sunmak istiyoruz” dedi.
Kongre Turizmi Mutlaka Olmalı
Safranbolu’da turizmle ilgili çalışmalara mutlaka kongre turizminin de katılması gerekliliğini vurgulayan Başkan Aksoy; “ Kongre turizminin Safranbolu’da yapılması konusunda bir takım tesis eksikliklerimiz ver idi. Üniversitemizin Safranbolu’da inşa ettiği Mimarlık ve Güzel Sanatlar fakültesinin altında ve yine yanında da 3 adet toplantı salonları inşa edildi. Bununla birlikte Sayın Şefik Dizdar beyefendinin Safranbolu Belediyesine hediye edeceği Kültür Merkezinin inşaatını da başlatıyoruz. Sayın Dizdar bu projeyi eşi Leyla Dizdar adına yapacak. İçerisinde Kültür şehri Safranbolu’nun bütün ihtiyaçlarını gidereceğimiz bir kültür merkezinin inşaatını çok yakında başlatacağız. Bunlara ilaveten Hilton’da 5 yıldızlı olarak önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek. Böylelikle Safranbolu’muz kongre turizminin yapılacağı ortama kavuşuyor. Spor turizmi de bizim için çok önemli. Bu konuda da ulusal ve uluslar arası müsabakaları Safranbolu’da düzenlemek istiyoruz. Sayın Bakanımıza spor kompleksi ihtiyacımızı ilettik ve desteklerini alacağız. İnşallah Safranbolu’da spor turizmini de gerçekleştireceğiz.
Trafik Sıkıntısını Gidermemiz Gerekiyor
Safranbolu’da büyük bir trafik sorunu yaşandığını kaydeden Aksoy; Belediyemiz ve Turing işbirliği ile birlikte Asmazlar Konağının hemen altında 3000 metrekare bir alanı geçici bir otopark haline getireceğiz. Bu alanda Safranbolu’muzda ticaret yapan esnafımıza ve misafirlerimize araçlarını park edebilecekleri otopark düzenlemesini birkaç gün içerisinde başlatacağız” şeklinde konuştu.
Aksoy konuşmasının sonunda etkinliklerde emeği geçen herkese teşekkür ederken, bu yılın kazançlı bir yıl olmasını niyaz ettiğini söyledi.
Başkan Aksoy’un ardından konuşan Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak; Turizmin özünde ev sahibi misafir münasebeti olduğunu düşünüyorum. İyi bir ev sahipliği yaparsak gelen misafirlerimizi mutlu edebilirsek, adetlerimizi, tarihimizi en iyi şekilde gösterebilirsek her türlü katkının geleceğine inanıyorum” dedi.
Programda son olarak Karabük Valisi Orhan Alimoğlu konuştu.
Alimoğlu, “ Turizmin insanlar için bir ihtiyaç
olduğunu söyledi. “
İnsanoğlunun merak ettiğini, öğrenmek, görmek, anlamak istediğini ifade eden Alimoğlu, “Bizim bu ihtiyacı nasıl en güzel şekilde karşılayacağımız vazifemizi anlamamız gerekir. Biz, Karabük olarak bu potansiyele sahibiz. İnsanların görmesi, gezmesi gereken çok yerimiz var. Tabiatımız güzel, ormanlarımız, vadilerimiz, göllerimiz, derelerimiz, buna ilaveten başta Safranbolu olmak üzere tarihi değerlerimiz çok. İçinde bulunduğumuz ortam bunun delili. Camilerimiz, çeşmelerimiz, türbelerimiz, köprülerimiz var. Safranbolu’nun tanıtımı iyi noktada. Asıl bu tanıtımın devam ettirilmesi bizlerin hizmetiyle olacak. Çünkü gelen insan memnun olursa tekrar gelir ve dostlarını davet eder. Bu konuda da daha iyi olmamız lazım.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiir ve kompozisyon okunurken, il genelinde düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak ve Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy hediye verdi.
Buradaki program, Safranbolu Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından sona erdi.
Asmaaltında ki programın sonunda Semra Arcan Konak Karma El Sanatları sergisinin açılışına geçildi.
Serginin ardından Muallimler Birliği Binasında gerçekleştirilen “Safranbolu’nun Turizm Geleceği, Turizm Master Planı “ konulu konferansa geçildi.
Konferansta Safranbolu Turizm Master Planı son hali ile katılımcılara sunuldu. Moderatörlüğünü Yard. Doç. Dr. İsmail Şahin’in yaptığı programda konuşmacı olarak Yard. Doç. Dr. Nurettin Ayaz ve Safranbolu Belediye başkanı dr. Necdet Aksoy yaptılar. Turizm haftası 1. gün etkinlikleri SAKEM’de yapılan eserlerden oluşan sergi gezildi.