Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TÜRKOĞLU VE KIŞ; ANADOLU BASININI TBMM’DE GÜNDEME TAŞIDILAR

“Hükümetin açıkladığı son tasarruf tedbirleri ile kamu kurumları, resmi ilan vermeyerek ve gazete aboneliklerini yenilemeyerek, toplamda ne kadar tasarruf sağlamışlardır?”

"Hükümetin açıkladığı son tasarruf

ANADOLU Basınına uygulanan haksız rekabet ve aboneliklerin iptali TBMM’e Basın dostu Milletvekilleri tarafından taşınmaya başlandı.  CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, tarafından  kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında yerel basının ilan ve reklam gelirlerinin azaltılmasını Meclis gündemine getirdi, ardından Bursa İYİ Parti Milletvekili  Yüksel Selçuk TÜRKOĞLU tarafından TBMM soru önergesi verilerek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından, Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak sorularının cevaplanmasını istedi.

 

ONLAR MİLLETİN VEKİLİ OLARAK, ANADOLU BASINI İÇİN TBMM’DE KONUŞTULAR , SORU ÖNERGESİ VERDİLER, ÇÖZÜM ARADILAR…

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, kamuda tasarruf tedbirleri adı altında yerel basının ilan ve reklam gelirlerinin azaltılmasını, “Yerel basını yok etme, susturma hamlesi taşıyan bu anlayışı kabul etmiyoruz. Gazeteden, haberden tasarruf olmaz” sözleriyle eleştirdi. CHP li Vekil Kış, yerel basının ana gelir kaynağının abone satışları, reklamlar ve resmi ilanlar olduğunu anımsatarak, Mersin başta olmak üzere birçok şehirde zor şartlar altında görev yapan yerel basının yok olmasına ve basın emekçilerinin işsiz kalmasına seyirci kalmayacaklarını vurguladı.

Bursa Milletvekili Y.Selçuk TÜRKOĞLU ise TBMM de soru  önergesi vererek  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından, Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak sorularının cevaplanmasını istedi.

Türkoğlu ;  “Ekonomik sıkıntıdaki sektörlerden biri de basın sektörüdür ve özellikle yerel basın pandemiden bu yana ayakta kalma mücadelesi vermektedir. 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulanan kısıtlamalarla birlikte yerel basın adeta bitme noktasına gelmiştir. Yerel basının tek geliri, ilan-reklam ve gazete abone satışları, ile Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. Yazılı basının gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm girdilerin döviz cinsinden fiyatlarının olağanüstü boyutlarda artması, işletmelerin bir bir kapanmalarına neden olmaktadır. Halkın doğru ve tarafsız, güç odaklarından bağımsız haber alma hakkının yerine getirilmesi noktasında çok önemli bir kamusal görev üstlenen yerel basının geleceği açısından çözülmesi elzem olan sorunlar çoğalmıştır.

Buradan hareketle;

SORU 1- Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesi, yoğun taleplerin karşılanması yönünde bir planlamanız mevcut mudur?
SORU 2- Hükümetin açıkladığı son tasarruf tedbirleri ile kamu kurumları, resmi ilan vermeyerek ve gazete aboneliklerini yenilemeyerek, toplamda ne kadar tasarruf sağlamışlardır?
SORU 3- Anadolu’dan yayın yapan yerel televizyonların belini büken TÜRKSAT’ın, 8.250-10.000 dolar arasındaki aylık uydu kirasının düşürülmesi düşünülüyor mu?
SORU 4- Bir yerel TV kanalının, bu minvaldeki uydu kirasını ödeyebilmek için, devlet desteği olmadan, ülkemiz koşullarında yasal yollarla aylık 10 bin dolar (bugünkü kur itibariyle 325 bin) kazanması mümkün müdür?
SORU 5- Basın İlan Kurumu’nun resmi ilanlardan aldığı yüzde 15 oranındaki komisyonun makul seviyeye çekilmesi planlanıyor mu?
SORU 6- Aynı Basın İlan Kurumu’nun, belediyeler başta olmak üzere, basın kuruluşlarının kendi çabalarıyla aldıkları ilan-reklamlardan kesilen yüzde 15’lik komisyona son vererek, yerel basına bir nebze olsun nefes aldırma ihtiyacı gündeminizde midir?
SORU 7- Dünyada yaşatılmak için özel bir gayret sarf edilen, ülkemizde ise neredeyse yok olma aşamasına gelmiş yerel basını, demokrasinin güçlenmesi amacıyla, yeniden ayağa kaldırmak için; bakanlık olarak herhangi bir “destekleme paketi” geliştirme projeniz var mıdır?
SORU 8- Tasarruf genelgesinin yayınlandığı tarihten bu yana yerel basında kaç gazete, TV, radyo, internet gazetesi ve dijital medya kuruluşu yayın hayatına son vermiştir?” diyerek  verdiği soru önergesinde  ‘Anadolu Basının’  genel sorunlarını meclise taşıyarak Medya dostu olduğunu gösterdi

Türkoğlu’nun soru önergesine verilecek cevap Anadolu Basının da merakla beklenirken, konunun yeniden değerlendirebileceği iddia edilmekte..