Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Uysal 506 Sayılı Yasa İçin Konuştu

  Milletvekili Uysal, TBMM

 

Milletvekili Uysal, TBMM Genel Kurulunda Konuşma Yaptı

 

AK Parti Karabük Milletvekili Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal, 506 sıra sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin tümü üzerinde şahsı adına söz aldı.

 

Milletvekili Uysal, konuşmasında şöyle dedi; 

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 506 sıra sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’mizin tümü üzerinde şahsım adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Kanun teklifiyle 31/12/2017 tarihine kadar sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerdeki gelir vergisi tevkifatının düzenlendiği 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 72’nci maddesinin uygulama süresinin 31/12/2019 tarihine kadar uzatılmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesinin adı “Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi” şeklinde değiştirilmektedir. “Güzel Sanatlar Üniversitesi” ismine “müzik”in eklenmesiyle bu üniversite müzik ağırlıklı bir üniversite olacak ve dolayısıyla tematik üniversitelere gidişin bir aşaması olacağını düşünüyorum. Tematik üniversitelere doğru gidişin yerinde bir karar olduğunu da ayrıca belirtmek isterim.
İnsani kalkınma hedefinin temelini eğitim oluşturmaktadır. AK PARTİ hükûmetleri olarak eğitimi uzun vadeli bir bakış açısıyla geleceğimize yatırım olarak kabul ediyorum. Eğitimi, insanımızın yaşam kalitesini yükselten, ülkemizin insan kaynağını dünyayla rekabet edebilir bir duruma kavuşturan ve hayat boyu süren bir süreç olarak görüyoruz. Eğitim sistemimizi daha iyi, daha etkili ve daha verimli hâle getirmek için sürekli olarak bir çaba içerisindeyiz.

Türkiye’nin her kentinde üniversitelerin açılması, ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi açısından son derece önemlidir. Yükseköğretime yatırım yapan ülkelerin kalkınma hızına bakıldığında, Türkiye’de yeni üniversitelerin açılmasının ne kadar doğru bir karar olduğu görülecektir. Bölgesel ve küresel bir güç olma yolunda emin adımlarla yürüyen ülkemizin, siyasi, ekonomik ve teknolojik rekabet gücünün artırılması yükseköğretime yatırımı zorunlu kılmaktadır. AK PARTİ iktidara geldiğinde sadece 40 ilde bulunan üniversiteler, 2006-2008 yılları arasında açılan özellikle devlet üniversiteleriyle birlikte her şehirde en az 1 tane olacak şekilde tüm ülkeye yayılmıştır ve ülkemizde 2008 yılı itibarıyla üniversitesiz il kalmamıştır. Bugün itibarıyla 112’si devlet, 67’si vakıf üniversitesi ve 5’i de vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere, toplam 184 yükseköğretimimiz bulunmaktadır. Öğrenci sayımız da 7 milyon 764 bine ulaşmıştır. Bu üniversitelerimize Milli Savunma Üniversitesini ve Türk-Japon Üniversitesini de ekleyecek olursak 186’ya ulaşmış oluyoruz.

Yükseköğretim sistemimizdeki son on yılda yaşanan bu büyüme sürecinin bundan sonraki aşaması, nitelik ve kalite bakımından daha da büyümedir. Bu kapsamda, Yükseköğretim Kurulu tarafından bu amaç doğrultusunda Kalite Kurulu, misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma, bölgesel odaklı üniversiteler, araştırma üniversiteleri, öncelikli alanlarda araştırma yapma ve 100 alanda 2 bin doktora bursu programı hayata geçirilmiş bulunmaktadır. Yeni üniversiteler rekabete, çeşitliliğe, istihdama ve yeni bilgilerin üretilmesine vesile olacaktır.
Genç nüfusun yükseköğretim talebinin karşılanmasında katkı sağlamak amacıyla Ankara’da Sevgi Vakfı tarafından “Lokman Hekim Üniversitesi” adıyla yeni bir vakıf üniversitesi kurulması ve yine bu üniversite içerisinde mühendislik fakültesi açılarak bu mühendislik fakültesi içerisinde de tıp alanında teşhis ve tedavilerin yapılmasında kullanılan alet edevat ve cihazların üretilmesi yönünde tıp mühendisliğinin açılması da planlanmıştır.

Özellikle, yeni açılan tematik üniversitelerin yersizliğinden bahsederlerken, hastanede yeterli uzman doktor yoksunluğundan da bazı kimselerin bahsediyor olması bir çelişki değil midir?
Bir başka değişiklikle Sosyal Hizmetler Kanunu’nda bir değişiklik yapılarak sosyal hizmetler kuruluşları arasında yer alan aktif yaşam merkezinde, hâlihazırda, engelli bireyler için, engelli bireylerin yaşam kalitesinin artırılması, sosyal hayata aktif katılımlarına katkı sağlanması amacıyla hizmet verilmekteydi. Engelli bireylerin yanında yaşlı bireyler için de aktif yaşam merkezlerinde hizmet verilmesi mümkün hâle gelmektedir. AK PARTİ iktidarı, Anayasa’mızda belirtilen sosyal devlet olmanın gereklerini birer birer yerine getirmektedir.

Teklifle, ayrıca, 2007 yılında kurulan, 2009 yılında faaliyete geçen, mevcut durumda 43 ülkede 54 merkezî ve 100 irtibat bürosuyla faaliyetini sürdüren, misyonu ve vizyonuyla çok önemli bir vakıf olan Yunus Emre Vakfının hem Mütevelli Heyetinde hem de Yönetim Kurulunda bir sadeleşmeye gitmek, bu sayede de Yönetim Kurulunun ve Mütevelli Heyetinin işlevselliğini artırmak amaçlanmaktadır. Türkiye’yi, Türk dilini, Türk kültürünü ve sanatını tanıtmak için faaliyet gösteren Yunus Emre Vakfının Mütevelli Heyeti ile Yönetim Kurulunun üye yapısının yeniden belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çok hızlı bir şekilde karar alması gereken, toplanması gereken Yunus Emre Vakfının Mütevelli Heyeti Başkanı Kültür ve Turizm Bakanı olacak ve Mütevelli Heyetinde yer alan bakanların yerine yine aynı bakanlıkların müsteşarları Mütevelli Heyetinde yer alacaktır. Bu, on yıllık süreç içerisinde, Yunus Emre Vakfının kazanımlarının ve tecrübelerinin bir neticesidir. Böylelikle, vakfın karar alma süreçleri hızlanacak, doğrudan denetime açık hâle gelecek, kamu kurumlarıyla koordinasyon ve iş birliği de kolaylaşacak, yurt dışı faaliyeti imkânları artırılacaktır.

Kanun teklifleriyle getirilen değişikliklerin, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO