Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Valiler, Valilik ve Vali Kemal ÇEBER

  Önce bazı bilgileri

 

Önce bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ülkemiz de Vali olmak için Ortaokul Mezunu, TC Vatandaşı olma yanı sıra Vukuatsız  olmanız yetiyor.  Statü bu.  Valilik, Cumhurbaşkanının onayına bağlıdır ve  bir istisnai memurluktur.

Ortaokul  mezunu vali mi olur, kaymakam olmak için bile üniversitelerin belirli bölümleri şart koşulurken, bu nasıl bir ucube diyebilir hatta bir çok kimse bu satırları okurken hadi canım diyebilirsiniz.

Ancak Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre böyle. Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır.

Ha var mı bu statüde vali ?.  Bugün 81 ilde durum ne bilmiyoruz  Ama mart 2009 Anadolu Ajansı Kaynaklarına göre  o dönemde  görev yapan 81 il valisinin 69’u (yüzde 85,2) genel lise, 12’si (yüzde 14,8) ise İmam-Hatip Lisesi mezunu olarak kayıtlara geçmişti.

Vali, görevde bulunduğu şehir de Cumhuriyet bayramında yapılacak olan törenlere başkanlık yapar ve tebrikleri kabul eder, kanun, tüzük, yönetmelik ve hükumet kararlarının ilan edilmesini ve uygulanmasını sağlar. Bakanlıklardan gelen talimatları ve emirleri uygular. Bu işlerin gerçekleşebilmesi için gerekecek bütün tedbirleri alabilir. Kanun, tüzük, yönetmelik ve Hükumet kararlarının verdiği yetki kullanmak ve bu görevleri yerine getirebilmek için genel emir çıkartabilirler. Bulunduğu ilin her açıdan genel idaresini ve gidişini düzenleme ve denetleme ile görevlidir. ilde teşkilatı veya görevli memuru bulunmayan işlerin yürütülmesini, bu işlerin görülmesiyle yakın ilgisi bulunan her hangi bir idare şube veya daire başkanından isteyebilir. Bu suretle verilen işlerin yapılması mecburidir.

Vali bulunduğu ilde olan askeri gücün komutanıdır, amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzenini korumak için tedbirler alabilir. İlde bulunan devlet memurlarını direk atayabilir, bazılarında görüş bildirebilir ve bir kısım memurlarında görev yerlerinin belirleyip değiştirebilir. İlde bulunan yönetim kuruluşları üzerinde vesayet yetkisini kullanabilir.

Bu kadarda net yetkileri olandır VALİ.

TC Kuruluşundan bugüne kadar da önemli bir yeri vardır. Vali iline hakimse ve sosyal barışın sağlanması da öncü oldu ise başarılıdır.

 

 

Gelelim KARABÜK’E ve Valilerine.

1995 Yılında İL olan Karabük ilk  Vali ile tanışmış ardından Valiler gelip geçmiş her biri ayrı bir anı bırakmıştır.

CAN DİREKÇİ Valiyi Karabük Unutmamıştır.

İzzettin KÜÇÜK Valiyi Karabük Unutmamıştır.

Ve Vali Kemal ÇEBER’de unutulmazlar arasına girmiştir.

Vali  İl içinde ki güvenilir ortamı, saygınlığı kazandırırsa ve kimlik verirse kente  başarılı olmuş demektir ki Karabük’te artık BİZİM VALİ  olarak adlandırılan Vali kemal Çeber’de kısa dönemde bunu başarmış, RİZE Valisi olmuştur.

Rize’li Basın mensubu meslektaşlarımız başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ve özellikle mağdur, kimsesiz, ihtiyaç sahiplerinin gözü aydın. Tipik bir halk adamı geliyor ‘Adı Vali Kemal Çeber.’

 

Valilerin duruşu ve kararları kentler için önemlidir zira o duruş bir Ülkenin duruşunu da simgelemektedir.

Bakın size bir örnek.

 

Yıl 1924, Kars ve çevresinde şiddetli bir deprem olur. Vali, İbrahim Ethem Aykut’tur. İki gün sonra Cumhurbaşkanı Atatürk Kars’a gelir, akşam yemeğinde deprem hakkında ayrıntılı bilgi ister. Vali ayrıntılı bilgi verir, bölgeye gönderdiği memurların raporlarını özetler. Atatürk beğenmez, sert bir dille hoşnutsuzluğunu belirtir.

VALİ susup bir kenara çekilmez. “Zatı devletlerinin bir devlet başkanı ve bunun üstünde büyük kurtarıcı bulunmanız dolayısıyla benimde derin hürmet ve bağlılığım var. Aldığım tedbirleri yeterli görmeyebilir, beni de valilikten uzaklaştırabilirsiniz. Ama, devleti, sizi temsil ettiğimizden, şu anda ve burada küçük düşüremezsiniz.”

Sonra ne mi olur?

Elbette soğuk bir hava eser, yemekten kalkılır, Vali’nin eşi Hacer Hanım, “Aferin Ethem!” der:

“Çamaşır yıkar, yine geçimimizi sağlarız!”

Fakat İbrahim Ethem Aykut, Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından, Samsun, İzmir gibi büyük illere atanır, oralarda valilik yapar.  Atatürk, “Cumhuriyetin Valisi böyle olmalıdır” demiştir.

 

İşte Vali Kemal ÇEBER’De Cumhuriyetin Valisidir.

Onun İçin RİZE Valiliğine atanmıştır.

Onun için başarı merdivenlerini bir bir çıkacaktır.

Karabük’ün fahri hemşerisidir aynı zamanda.

Dün gece kendisini yolcu ettik, verdiği emeklere teşekkür ederek.

Karabük Bizim Vali dediği,  Vali Kemal Çeber’ini de unutmayacaktır.

 

 

 

 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO