Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yetkilisi,Vatandaşı,Uyuyan Millet Olduk..!

Gıda ürünlerinde skandal üstüne

Gıda ürünlerinde skandal üstüne skandal yaşanıyor ve Karabük Valiliği,Belediyesi ve Tarım Gıda Hayvancılık İl Müdürlüğü haberleri Vatandaş gibi okuyup vah..vah çekmekten öteye gitmiyor…Yemek dağıım belgesi olmadan yemek dağıtan firmaları geçtiğimiz hafta gündeme taşıyan KARABÜK GÜNDEM şimdi vatandaşında  bilinçsiz kaldığı SU olayını gündeme taşıyor..

20665

Karabük Gündem Habe sitemiz yanı sıra Gazetemiz  geçtiğimiz hafta  belgesi olmayan bir çok firmanın toplu yemek dağıtımı yaptığı iddiasını haberle taşıyarak gündem yapmıştı… Şimdi ise  damacana,ambalajlı su satış firmalarının haksız yere yüksek fiyat satışları yanı sıra sağlıksız koşullarını  gündeme taşıyor..

Ülke genelindeki suları Sağlık Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş laboratuvarlarda inceledi ve Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik parametrelerine irdelenmesi sonucunda damacana-ambalajlı suların yüzde 18’inde sorun olduğu tespit edildi.

2013’te Türkiye’de ambalajlı suların piyasa gözetim ve denetimleri neticesinde toplam 2 bin 815 numune alındı. Numunelerden 178 firmaya ait 501 su numunesinde yani yüzde 17,8’inde uygunsuzluk tespit edildi. Söz konusu 178 firmaların uygunsuz su numunesi dağılımı incelendiğinde 438’i mikrobiyolojik 35’i kimyasal, 15’i fiziksel, 12’si mikrobiyolojik ve kimyasal açıdan uygun bulunmadığı anlaşıldı.

2014 yılı ilk 6 aylık periyotta ise Türkiye genelinde 2 bin 363 numune alınmışken, 127 firmaya ait 289 su numunesinde uygunsuzluk olduğu, Suların 199’u mikrobiyolojik, 61’i kimyasal, 8’i fiziksel, 18’i mikrobiyolojik ve kimyasal, 3 numunede ise mikrobiyolojik ve fiziksel uygunsuzluk taşıdığı belirlendi.

UYGUNSUZLUK 2014’TE ARTTI

2013 ve 2014 ilk 6 aylık bulgular kıyaslandığında uygunsuzluk oranı yüzde 17,8’den yüzde 12,2’ye düşmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Aynı şekilde mikrobiyolojik uygunsuzluk oranında da 2014’te azalma görülürken, kimyasal uygunsuzluk oranı 2013’te yüzde 6,9 idi. Bu rakamların 2014’te yüzde 21,1’e yükselmiş olması dikkat çekti.

VATANDAŞ BİLİNÇSİZ

Bu arada uzmanlar, acil gıda sınıfına giren suyun da ekmek gibi tarifesi var ancak vatandaşın bilinçsizliği ve yetkili mercilerin kontrolsüzlüğü yüzünden faturayı yine vatandaşın çektiğini belirtiyorlar..

SU TARİFESİ NE ?
Özellikle damacana su için belirlenen azami fiyat 5,5 Tl olmasına karşın bir çok firma bu tarifeye uymuyor; vatandaşlar ise suyun da ekmek gibi tarifesi olduğunu halen bilmiyor.. Türkiye’de her Ramazan ayı öncesinde ekmek ve pide fiyatları gündeme gelir. Tarife açıklamalarına zaman zaman tepki olur ancak bu kapsamda olan su tarifesi hiç gündeme gelmez.. Oysa, Suda tarife var ve Su da aynen ekmek gibi, acil gıda maddesi olduğu için 5362 sayılı kanunun 62’nci maddesine tabidir.

TARİFE NASIL BELİRLENİYOR?
İlgili odalar, belirledikleri tarifeleri Esnaf Odaları Birliğin’e göndermesi gerekiyor, ücrete belediye ve valilikçe son şekli verilerek onanması gerekiyor.  Yasa çerçevesinde gelişen bu hiyareşik sistem Karaük gibi bir çok ilde uygulanmıyor.Hatta konuyu bilmeyen ve araştırmayan bir çok oda ve STK var. Tarifeye uyulmamasından yakınan odalar ” Tarifeye uyulmuyor. Çok fahiş fiyatlarla su satılıyor” yorumları yapıyorlar..

“FİYAT KURTARMIYOR” BAHANESİ
Zabıtanın denetiminde olan su satışları ile ilgili bu düzenleme 1983 yılında yapıldığına dikkat çeken konuya yakın kaynaklar, yasanın tam manasıyla halen uygulanamadığını Valilikler,Belediyeler ve Tarım Gıda İl Müdürlükleri gibi resmi makamların olayı geçiştirmesinin altında, Firmaların bahanesi olarak “Fiyat kurtarmıyor.” Bahanesinin yattığı iddia ediliyor..

Web Tasarım & SEO: Best4SEO