Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yeterlilik Belgen Yoksa Yandın..!

Aile, Çalışma ve Sosyal

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yayımlanan tebliğe göre, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” sınıfta yer alan aralarında tren makinisti, otomotiv kaportacısı ve PVC doğrama montajcısının da olduğu 33 meslekte “yeterlilik belgesi” olmayanlar bugünden itibaren çalışamayacak, çalıştırılmayacak.

 

Geçen yıl ve bir önceki yıldan itibaren inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi, otomotiv montajcısı ve çelik kaynakçısının da aralarında olduğu 48 meslekle ilgili belge zorunluluğu getiren Bakanlık, yeni 33 meslekle birlikte belge zorunluluğu olan meslek sayısını 81’e yükseltti..

“Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ”in geçen yıl 26 Eylül’de yayımlanmasıyla “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” işler sınıfından olup, Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) standardı yayımlanan 33 meslekle ilgili “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu için tanınan süre sona erdiği açıklandı.

Genel olarak, otomotiv kaportacısı, PVC doğrama montajcısı, metal kesimci, motosiklet bakım onarımcısı, motor test’çisi ve  tren makinisti, Vb. gibi iş kollarında çalışanlar artık belgesiz çalışamayacak ve kuruluşlar bu anlamda İşçi  çalıştıramayacak.

Bu tip iş yerlerinde, işveren , işveren vekiline ve çalışana  kişi başı 627 lira ceza kesilecek.

Bakanlığın, sektörlerden gelen talepler doğrultusunda 81 meslekte belge zorunluluğu getirdiklerini vurgularken, söz konusu 81 meslekte sınav ve belge ücretlerinin de  İşsizlik Sigortası Fonundan karşılandığının altı çizildi..

Belgesiz çalışanların yapması gereken vakit kaybetmeden  Bakanlık ve illerde Bakanlığa bağlı birimlerden  bir sınav ve belgelendirme merkezine başvurmaları gerekirken, işverenlerin de belgesiz İşçi alıştırmama konusunda dikkatli olmaları istendi.

Faaliyetine 2006 da başlayan MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu)  tarafından 792 ulusal meslek standardı ile 451 ulusal yeterlilik belirlendiği belirtilen açıklamalarda,  temel amacı iş gücüne nitelik kazandırmak olduğu ve   bugüne kadar 401 bin 495 çalışana mesleki yeterlilik belgesi verildiği açıklandı.

 

Öte yandan Karabük ve bölgesinde denetlemelerin yapılıp yapılmadığı, belgeli işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve kontrollerin nasıl yapıldığı konusunda bugüne kadar kamuoyuna net bilgiler verilmediğine dikkat çeken konuya yakın kaynaklar, Bakanlık tebliğ yayınlıyor da uyuluyor mu acaba diyorlar!..

 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO