1 Mayıs İşçi (çalışan-emekçi) Bayramı, işçilerin yani tüm emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak tanımlanır.
İlk kez 1856’da Avustralya’da taş ve inşaat işçileri 8 saatlik iş günü için yürüyüş düzenlediler. 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Gösteriler tüm harareti ile devam etti ve kanlı Haymarket olayı gerçekleşti. 1889’da ikinci Enternasyonel’de 1 Mayıs’ın ‘Birlik, mücadele ve dayanışma günü’ olarak kutlanmasına karar verildi.
Günümüzde sosyalist ülkeler ve daha birçok ülkede 1 Mayıs’ı işçiler büyük bir kitleyle kutlar. Bazı ülkelerde de siyasal bir eylem biçimini de alır.
1977 yılında Taksim’de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu organizasyonunda kutlanan ve unutamaz bir iz bırakan kanlı 1 Mayıs tüm ülkenin yıllarca konuştuğu acı bir tarih olarak anılarda kalırken o gün 500 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs’ta kimliği belirsiz hainlerin açtıkları ateş sonucu göstericilerin 34’ü hayatını kaybetti.
Ardından 1978’de Taksim meydanına yüzbinlerce kişi geldi. 1979’da Sıkıyönetim Komutanlığı mitinge izin vermedi ve sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sokağa çıkma yasağına rağmen yüzbinlere ulaşan rakamlarla 1 Mayıs kutlanmıştı..
2013 1 Mayıs’dan 4 ay önce Taksim’i Yayalaştırma projesi adı altında 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanılması yasaklanmasına rağmen bazı gruplar Taksim’de kutlamak için çıktı..
Polis, göstericilere izin vermedi. Çıkan ve yaşanan olaylar sonrası 1977’den sonra bir olaylı bir 1 Mayıs daha tarihe geçmiş oldu..
Bugün bir çok STK ve sendika yöneticileri ile Taksim’de 1 Mayıs 1977’de çıkan olaylarda hayatını kaybedenler, Kazancı Yokuşu’nda düzenlenen törenle anıldı..
DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği üyeleri, Kazancı Yokuşu’nda bir araya gelerek çeşitli sloganlar attı.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, burada yaptığı konuşmada, 1977’de yaşanan olaylarda hayatını kaybedenleri anmak için toplanan herkese teşekkür etti.
Bu Yıl Ankara ve İstanbul başta olmak üzere bir çok büyük şehirde 1 Mayıs İşçi bayramı kutlanacak..
İşçi Kimdir ; Fabrika, atölye, maden ocağı, tarım işletmesi vb. gibi bir işyerlerinde, belli bir ücret karşılığında bedenini, Büroda (memur-öğretmen Vb ) kafa gücünü ya da bunlarla birlikte el-kol beden uzluğunu kullanarak üretim yapan, üretime katkıda bulunan, ücretli çalışan kişidir.