Safranbolu Belediyesi Tarafından Kültürel Mirası Koruma Ana Teması Ve Bu Yıl Medeniyetimizin Manevi Dinamikleri Yan Teması İle Düzenlenen 17. Uluslar Arası Altın Safran Belgesel Film Festivali Görkemli Bir Törenle Başladı.
Saat 16.00’da Misak-ı Milli Demokrasi Meydanında Atatürk Anıtına çelenk sunumu saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törene Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’un yanı sıra Kurum Müdür ve Amirleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Başkan Aksoy’un Atatürk Anıtına çelenk sunumunun ardından okunan İstiklal marşımızdan sonra Festival Meşalesi yakıldı.
Buradaki törenin ardından Safranbolu Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans salonuna geçildi.
Fakültedeki ilk program “ 100 yıl önce Ahmet Yesevi ve Türkistan “ Fotoğraf Sergisi oldu.Sergi katılımcılar tarafından büyük beğeni toplarken, Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’un ev sahipliği yaptığı programa, Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Karabük Milletvekili Prof, Dr. Burhanettin Uysal, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Karabük Garnizon Komutanı Jandarma Albay Cihan Ulukaya, İl Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever, Ak Parti İl Başkanı Timurçin Saylar, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Serginin ardından Ahmet Yesevi ve Anadolu’ya Etkileri “ Paneline geçildi.
Panel öncesi Festivalin açılış konuşmasını yapan Festival Komite ve Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Festivalin ana temasının Kültür Mirasının Korunması olduğunu söyledi.
Kültür mirasını korumanın ve geleceğe aktarma hususunda örnek teşkil etmek, başkalarının yapacaklarına örnek olmak amacının benimsendiğini kaydeden Başkan Aksoy; Bunun yanı sıra 2009 yılından itibaren bir de alt tema koymayı uygun bulduk. Bundaki amacımız her festival sonrası şehrimizde bir anı yaşasın. O anı şehrimizde bulunmaya devam etsin istedik. Bu yıl ki alt temamız “Medeniyetimizin Manevi Mimarları.“ Safranbolu bütünü ile bir kültür şehri. Bu kültür şehrinin doğa ile tabiat ile uyumlu, yine insanını belli bir düzeye getirmiş bir yapı söz konusu. Bu kültürün oluşmasın da şüphesiz ki manevi mayalar bulunmakta. Bazı şehirler manevi büyükleri ile ön plana geçer. Safranbolu da böle bir şehir olmasına karşın manevi büyükleri arka tarafta kalmış. Ama bu kentte böyle büyüklerimiz var. Örneğin: Safranbolu bir Mehmet Emin Efendi, Yıldız Babayı, Çavuş Babayı, Ergülle Babayı, Abdullah Efendiyi, Geyikli Babayı, Karabük’te Bahattin Gaziyi anmadan geçmemiz mümkün değil. Nasıl ki Konya’da Mevlana’dan, Yunus Emre’den bahsetmeden geçemeyiz, Safranbolu’da da bu büyüklerimizi anmadan geçmemiz eksikliktir. İşte bu noktada bu önümüzü tamamlamayı hedefledik. Festival vesilesi ile bir kez daha anarak onlara bir kez daha sahip çıkmayı hedefledik” dedi.
Fesival yarışmalarından da söz eden Başkan Aksoy; “Festivalin iki dalda yarışması bulunmakta. Biri Belgesel Film diğeri ise Fotoğraf. Bu yıl düzenlenen fotoğraf yarışmasında ilk kez uluslar arası yönümüzü ön plana geçirdik Fransa’da merkezi Paris’te bulunan Fotoğrafçılar Derneğinin listesine girerek ilanlarımızı yaptık ve böylece bu yıl 535 sanatçı 1930 eseri ile yarışmaya katıldı. Bunarın 100 tanesi yabancı sanatçılar. Belgesel Film Yarışmasında da Profesyonel ve Amatör branşta iki ayrı ödül veriyoruz. Bu yıl film yarışmamıza 23 amatör, 26’da profesyonel olmak üzere birbirinden değerli 49 adet film katılım sağladı ve arşivlerimizdeki yerlerini aldılar. Festivalimizin kesintisiz devam eden tek festival olduğunu da söylemek isterim.” Şeklinde konuştu.
Bu yıl festivali düzenlemekte bazı tereddütler yaşadıklarını ifade eden Aksoy; “Ortam uygun mu, değil mi ? Kamuoyu tarafından nasıl algılanır diye de tereddütlerimiz oldu. Ancak 17 sini düzenlediğimiz ve onur duyduğumuz festivalimize ara veremedik. Yan tamamız olan manevi değerlerimizle de günümüz şartlarının uygun olduğunu düşünerek ara vermemeyi uygun bulduk. Festivalimiz alt temalarıyla ilçemize her yıl önemli eserler kazandırdırıyor. Belgeselin “Oscar”larını vermekten onur duyuyoruz. Her geçen yıl festivalin daha çok kitleye hitap ederek büyüyeceğine de inancım tamdır. Bu yıl festivalimize Kültür Bakanlığımız, Başbakanlık Tanıtma Fonumuz, Sinema Genel Müdürlüğümüz, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Avrasya Yazarlar Birliği, Film yapımcıları Meslek Birliği, Türkiye Fotoğraf Sanatçıları Federasyonu ve Uluslar arası Fotoğraf Sanatçıları Federasyonu destek verdiler. Bununla birlikte Sayın Valimize, Kaymakamımıza, Rektörümüze, TRT Televizyonuna ve Haber Daire Başkanımıza, Jüri Üyelerimize, Meclis Üyelerimize, Festival Komitemize, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza ve özellikle mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu binayı ve bu güzel salonu Safranbolu’muza kazandıran Değerli Milletvekilimiz Prof. Dr. Burhanettin uysal Beyefendiye özellikle teşekkür ediyorum. Festivalimiz hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Safranbolu Kaymakamı Murat bulacak ise, “ Safranbolu geleneksel Türk toplum yaşantısını yansıtan ve uzun tarihi yaşantısında oluşan kültürel mirası çevresel dokusu içinde koruyan örnek bir kenttir. Bununla birlikte Safranbolu korumacılıktaki başarısı ile Dünya Kenti unvanına kavuşmuş, 1994 yılında da UNESCO Dünya miras Listesine girmiştir. 2004 yılından bu yana uluslar arası nitelik kazanan kültürel mirası korumacılık temasından taviz vermeden günümüze kadar devam etmiş, son yılarda da yan temaların eklenmesi ile şehrimize yeni katkılar ve eserler sunulmuştur. Bu yılki yan tema ile de bu güzellikler nasıl meydana gelmiş bunu öğrenme fırsatı buluruz diye düşünüyorum. Bu vesile ile Safranbolu’nun tanıtılmasın ve Safranbolu’ya emek veren Valilerimize, Milletvekillerimize, Kaymakamlarımıza, Belediye Başkanlarımıza, Siyasi Parti Temsilcilerimize, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza en büyük emek sahibi Safranbolulu hemşerilerimize bir kez daha teşekkür ediyor, festivalimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Bulacak’ın ardından Karabük Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal konuştu.
Uysal şöyle konuştu; “ Aramızda çok az arkadaş var, 17 yıl önce bu belgesel film festivalini yaptığımız arkadaşlar olarak. O gün elimizde bir değerin olduğunu bu değerin korunması gerektiğini bu değerin gelecek kuşaklara aktarılması konusunda hem fikirdik. Safranbolu bir değerdi bir hazineydi bizde bu hazinenin üstünde oturuyor bunun nimetlerinden faydalanamıyorduk. 2000 yılında ismini de Mustafa Balcı hocamız altın belgesel film festivali yaparsak Safranbolu’nun tanıtımına katkı sağlayacağını belirtti ve o gün aşkla şevkle o festivali gerçekleştirdik. O gün Kaymakamlığımızın başkanlığında bu festivali gerçekleştirmiştik. Bütün memurlarımız Safranbolu’nun Sivil Toplum Örgütleri ve Safranbolu halkı bu festivale başarılı olması için canla başla çalıştılar. Ben buradan hepsini saygıyla, şükranla anıyorum. Tabi her yıl yapılan festivalin ürünü olması gerekiyordu. 2000 yılında yaptığımız ilk festivalin Safranbolu’ya kazandırdığı kız meslek lisesi içerisinde 120 kişilik konferans salonuydu. Belgesel film festivalini yapacaktık ama nerede yapacaktık. O gün 120 kişilik konferans salonunu Safranbolu ya kazandırdığımızda çok da mutlu olmuştuk o zaman daha erken dönemde festivali gerçekleştiriyorduk. Festival ile birlikte eğitimde başlıyordu. Konferanslar devam ederken eski kız meslek lisesi tahtadan yapıldığı için zil çalınca öğrenciler hep beraber çıkınca bizim konferans pekte anlaşılmıyordu. Altın Safran Film Festivali bu şehre ne kazandırdı derseniz bu içerisinde bulundurduğumuz binayı kazandırdı. Zorluklar içerisinde bu festivali gerçekleştirir iken büyük iddialarımız ve ideallerimiz oluştu. Biz Safranbolu’nun bir değer olduğunu bu değeri gelip görmek buralarda incelemeler yapmak isteyen insanlar olduğunu biliyorduk. Safranbolu’da bir turizm patlaması olması için bizim gayret göstermemiz gerekiyordu ve o gün ki o düşüncelerin ürünü olarak bu binalar yapıldı. Bu bina yapılasıya kadar da Safranbolu’da bu tür faaliyetlerin yapılacağı bir başka binamız olmadı. Her yapılan işte hayır vardır bu altın safran belgesel film festivalinin 17 yıllık süresi içerisinde katkı sağlayan herkese şükranlarımı arz ediyorum sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum.”
Festival açılış töreninde son olarak Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin konuştu
17si düzenlenen Altın Safran Belgesel Film Festivalinin tamamına olmasa da son yıllarda gerçekleştirilen festivallerin nerdeyse hepsine katıldığını ifade eden Şahin; “ Bu tür festivaller kültüre hizmet ettiği kadar, o şehrin tanıtımına da katkı yapan etkinliklerdir. Bir festivalin 17 yıldır sürdürülebilmesi kuşkusuz takdir edilecek bir başarıdır. Bununla birlikte gerek festivalin gerekse Safranbolu’nun tanıtımı ile ilgili daha çok yapmamız gereken iş olduğunu düşünüyorum. Safranbolu UNESCO Miras Listesindedir. Bu demektir ki Safranbolu’yu sadece yetkililer değil tüm Safranboluluların korumak zorunda olduğu bilincinde olması gerekmektedir. Yine bundan sonraki festivalde herkes üzerine üşenden daha çok çalışsın. Burada şahsıma, Sayın Milletvekilimize, Valimize, Kaymakamımıza ve tabii ki Safranbolu halkına düşen görevleri çok daha fazla yerine getirmeliyiz” dedi.
Yurt dışından gelen misafirler ile de tanıştıklarını kaydeden Şahin, inanıyorum ki yurt dışından gelen misafirlerimizde Safranbolu’nun tanıtımında mutlaka katkıda bulunacaklardır. Ben Sayın belediye Başkanımız Necdet beyi bu projeyi ısrarla devam ettirdikleri için de kutluyorum. Ben bu vesile ile festivalin başarılı geçmesini diliyor, emeği olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Süleyman Uludağ ( İstanbul . Emekli ), Doç Dr. Nadirhan Hasanov ( KBÜ Edebiyat Fak. ) ve Prof. Dr. Necdet Tosun (Marmara Üniv. İlahiyat Fak. ) tarafından verilen “ Ahmet Yesevi ve Anadolu’ya Etkileri “ Paneline geçildi.
Yaklaşık 2 saat süren panelde Ahmet Yesevi ve hayatından kesitler anlatılarak Anadolu’da Müslümanlığa etkileri konuşuldu.