![](https://karabukgundem.com/wp-content/uploads/2025/02/ec1fae55-8757-4887-90bf-510f6107ac13-1.jpeg)
Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği (KAGİD) ile Mor Safran Kültür ve Sanat Derneği işbirliği ile Türkiye’de Ağır Sanayi’nin başlangıç günü olarak kabul edilen 3 Nisan 1937 tarihinin anısına, “3 Nisan Neden Sanayi Günü olmalıdır” konulu kompozisyon yarışması düzenlendi. Karabük başta olmak üzere ülke genelinde düzenlenen yarışma ile ilgili şartname belli oldu.
Yarışma ile ilgili olarak açıklama yapan Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği Başkanı Mehmet Çetinkaya ile Mor Safran Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Döndü Açıkgöz, yarışmanın amacı ve şartname ile ilgili bilgi verdiler.
Açıklamada yarışmanın amacının, Türkiye’de Ağır Sanayi’nin başlangıç günü olan ve Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temelinin atıldığı 3 Nisan 1937 tarihinin anısına, ülkemizde 3 Nisan tarihlerinin “3 Nisan Sanayi Günü” olarak kutlanmasına dikkat çekmek olduğu vurgulandı. Karabük Belediye Meclisi’nin oy birliği ile 3 Nisan tarihlerinin Sanayi Günü olması konusunda karar aldığına; Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın 10 bin dolayında imza toplayarak imzaları Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Karabük’teki 40 dolayındaki STK yöneticisinin imzası ile ulaştırıldığı da hatırlatılarak “Günümüzde birçok ülkede, SANAYİ GÜNÜ, SANAYİ BAYRAMI gibi günler bulunmaktadır. Ülkemizde ise her konuda gün olmakla birlikte SANAYİ GÜNÜ yoktur. Cumhuriyetimizin ilanının 14. Yılında Karabük’te ülkemizin ilk ağır sanayi kuruluşu olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları’nın temeli atılmıştır. Bizler, 1977 yılından bu yana 3 Nisan tarihlerini kendi şehrimizde kutlamaktayız. Ancak, 3 Nisan sadece Karabük için değil ülkemiz için de sanayinin başlangıç tarihidir. Bu nedenle ülke genelinde “3 Nisan Sanayi Günü” olarak kutlanabilir. Karabüklü gazeteciler ve sanatçılar olarak, bu konuya dikkat çekmek amacı ile ödüllü bir kompozisyon yarışması düzenledik. Yarışmada birinciyi tam Cumhuriyet, ikinciye yarım, üçüncüye de çeyrek altın ödülü vereceğiz. Ayrıca, mansiyon ödülleri de verilecektir. Amacımız, hem Karabük’te hem de ülke genelinde 3 Nisan tarihinin önemine dikkat çekmektir. Yarışma şartnamesi ekte sunulmuştur.” dendi
“ÜLKEMİZİN İLK AĞIR SANAYİ KURULUŞU, KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKALARININ TEMELİNİN ATILDIĞI GÜN, TÜRKİYE’DE NEDEN 3 NİSAN SANAYİ GÜNÜ OLMALIDIR?” KONULU DENEME YAZMA YARIŞMA
ŞARTNAMESİ
Yarışmanın Adı: Deneme Yazma Yarışması
Yarışmanın Konusu: Yarışma, Karabük geneli lise, Türkiye geneli üniversite ve tüm yetişkinlere açıktır.
Karabük Demir Çelik Fabrikalarının Kuruluşu olan 3 Nisan 1937’de temelinin atıldığı günden itibaren ülkenin sanayi de gelişmesini sağlamış, “fabrikalar yapan fabrika” unvanını almıştır. Önce, Fatma, Zeynep ve Ülkü adlı bacaların faaliyete geçmesiyle yıllardır üretilen demir, salt Karabük’ü değil, tüm ülkenin refaha çıkmasında önem arz etmekte, ağır sanayinin ülkemiz açısından kılcal damarları olduğunu göstermektedir.
3 Nisan 1937’de Karabük Demir Çelik Fabrikalarında çeliğe verilen su bugün Karabük’ün sosyal kültürel açıdan da bir evrim geçirmesiyle idol kent olmuştur.
Bu nedenle düzenlenen yarışmada, “Ülkemizin İlk Ağır Sanayi Kuruluşu, Karabük Demir Çelik Fabrikalarının Temelinin Atıldığı Gün, Türkiye’de Neden 3 Nisan Sanayi Günü” Olmalıdır? konulu deneme yazmaları beklenmektedir.
Hedef Kitle:
Yarışmaya Türkiye’den ve yurt dışından 14 yaş üstü herkes katılabilir.
Yarışma Şartları:
1. Eserler, şartnamede geçen temaya uygun olmalıdır.
2. Eserler, deneme özelliklerine uygun olmalıdır.
3. Eserler bilgisayar ortamında A4 dosya kâğıdı boyutunda Word formatında 12 punto Times New Roman yazı karakteri ile 1,5 satır aralığı ile yazılmalıdır.
4. Eserler en az 2 sayfa, en fazla 6 sayfa olmalıdır.
5. Her yazar sadece bir (1) eserle yarışmaya katılabilir.
6. Birden fazla kişi tarafından ortaklaşa yazılmış denemeler yarışmaya kabul edilmeyecektir.
7. Yayımlanmış veya herhangi bir yarışmaya katılmış eserler yarışmaya kabul edilmeyecektir. Söz konusu özelliklerin tespiti hâlinde yarışmacı, tüm haklarından ferâgat etmeyi kabul etmiş sayılacaktır.
8. Son teslim tarihinden sonra gelen eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.
9. Yarışmaya gönderilecek denemelerin üzerine yarışmacının kimlik bilgileri yazılmayacaktır. Hikâyenin son sayfasının altına rumuz yazılacaktır. Ayrıca kısa özgeçmişleri de eklenecektir.
10. Katılımcılar ad, soyadı ve telefon numarası bilgilerini gönderecekleri elektronik postanın konu kısmına yazmalıdırlar.
11. Yarışmaya katılan eserler donduacikgoz@hotmail.com PDF dosyası olarak gönderilecektir.
12. Yazım kuralları Türk Dil Kurumunun Yazım Kılavuzuna göre belirlenmelidir.
Değerlendirme:
Değerlendirme Kriterleri Puan Değeri
Özgünlük 25 puan
Yazım Kurallarını Uygulama ve Noktalama İşaretlerini Doğru Kullanma 25 puan
Yaratıcılık (Konunun Yorumlanması) 25 puan
Temaya Uygunluk 25 puan
Toplam 100 puan
Yarışma Takvimi:
Yarışmanın İlânı 1 Şubat 2025
Eserlerin Son Gönderilme Tarihi 21 Mart 2025
Sonuçların Açıklanması 29 Mart 2025
Jüri:
Mehmet Çetinkaya (Gazeteci)
Döndü Açıkgöz (Şair-Yazar)
Doç. Dr. Sema Noyan
Osman Semih Gülen (Gazeteci)
Osman Güldemir (Yazar)
Tuğba Turan (Yazar)
Muammer Tuna (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni)
Ziya Çalışkan (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni)
Ödüller:
Dereceye giren yarışmacıların ödülleri, 3 Nisan 2025 tarihinde yapılacak ödül töreninde verilecektir.
Birincilik ödülü: Cumhuriyet Altını
İkincilik ödülü: Yarım Altın
Üçüncülük ödülü: Çeyrek Altın
Başvuru:
donduacikgoz@hotmail.com
Düzenleyen:
Not: Yarışmaya gönderilen yazılar “YAPAY ZEKA” kontrolü yapılacak, (çalıntı, vs) tespit edilenler yarışma dışı bırakılacaktır.