KARABÜK’ÜN GÜLEN YÜZÜ,GÜRBÜZ TUÇEL,
Karabük Gündem’in bu haftaki konuğu, cemiyet ve iş hayatımızın önde gelen isimlerinden, uzun yıllar Hürriyet caddesinde beraber yürüdüğümüz, yol arkadaşım Güven Pastaneleri ve Yenişehir Büyük Kulüp işletmecilerinden Gürbüz TUÇEL…
Karabük Gündem ; Sevgili Gürbüz yıllardır, caddelerde Karabük’ün nabzını tuttuk.. Hele Güven Pastanesinde ki SÜR-SEFA köşesinde ki anılarımız aklıma geldiğinde hüzünlü bir mutluluk kaplıyor benliğimiz…Sen Büyük Kulübe yerleştin, ben Çağrı iş merkezine.. Şimdi Büyük kulübün balkonundan bakınca nasıl görünüyor Karabük ? , Sosyo Ekonomik olarak Karabük’ün bugünün ve geleceğini değerlendirir misiniz…
Gürbüz TUÇEL ; Osman Kardeşim öncelikle seneler sonra bana Karabük Gündemi ile ilgili böyle bir fırsatı tanıdığınız için başta Semih Gülen kardeşim olmak üzere size teşekkür ediyorum… Sizinde bahsettiğiniz gibi büyük kulüp işletmeciliğinde 14 seneyi geride bıraktık, her ne kadar şehir merkezinden uzak kalıyor görünüyorsak da yine haftanın bir iki günümüzü Hürriyet caddemizde ki Güven pastanemizde oluyoruz, orada da yine eş, dost arkadaşlarımızla, ile sohbet etme imkanı buluyoruz.. Maalesef o eski günlerdeki tat ve samimiyet şimdi bulmak zor..Biliyorsun çok arkadaşlarımız dostlarımızla SÜR-SEFA masasında anılarımız unutulmaz tabi.. Şehrimizin Valisi, ( Görev yapım ayrılanları kast ediyorum) Belediye başkanlarımız, yine dönem Milletvekillerimiz, Basınımızın değerli mensupları bir çok cemiyetçi,siyaset erbabı, sanatçı arkadaşlarımız eksik olmazdı SÜR-SEFA masasında..Konu Karabük olurdu, Karabükspor olurdu, İnsanımız olurdu, güzel anekdotlar bırakılır, belki de gündem yaratılırdı sizler daha iyi biliyorsunuz.O anların bugünlere bıraktığı, anlamlı,yararlı sohbetlerden yararlanıyoruz biz..Zira Karabük’ün soysa ekonomik filmi çekiliyordu o masada, anlamlı yararlı içi dolu sohbetler bir çok İnsanımızın da yararına olabiliyordu. Karabük’ün bugün ki Sosyo-Ekonomik yapısı bugünlerde farklı tabi, dün yurdun dört bir yanından gelerek Demir Çelik sektörünü yaratanlar vardı bugün, yine var ancak bir Üniversitenin getirdikleri onla beraber gelen diğer sektörler, sanayi ve teknolojinin getirdikleri ile farklı sektörlerin uzantıları ile Karabük bugün farklı şekillenmiş durumda . Bakın biz Hürriyet caddesinde 21 esnaf arkadaşımız ile Mark günü yapardık inanın ben arabamı o mark günleri sayesinde almıştım, şimdi bu sosyallik yok kısaca sadece ekonomik değerler var bu da ayrı değerlendirilmesi gereken sosyolojik bir konu tabi..
Karabük Gündem ; Kent olarak, niçin işleyen kurumlar yaratmak ta zorlanıyoruz ? Oysa kurumsallaşma adına hem büyük özveriniz hemde yeteneğiniz var, şimdi İşçi lokalinden Büyük kulübe giden yolda yılların/yolların hikayesini de anlatırmısınız..?
Gürbüz TUÇEL ; Kolay olmadı. İnsan belli bir noktaya geldiğinde rahatlık hissediyor ancak o ilk günler göz önüne geldiği zaman da titremiyordeğiliz.. Zira kapanma noktasında bir tesisi 4 kişilik bir ortaklık kurarak bu günlere getirmek kolay olmasa gerek… Aslında şu an Memurlar Kulübüne, Yenişehir Mühendisler Kulübünden önce kapanacak kulüp O gün ki adıyla İşçi lokaliydi.. Bugün o tarih bu kulüpte yaşıyor ama.. 14 senede 800,900milyar civarı maddi harcama yaptığımız bir tesis Büyük Kulüp, 50 milyarlık işletme birlikteliği ile kuruldu dediğimizde nereden nereye geldiğimiz daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum.. Bizlere o gün o şartlarda güvenip itimat eden memleketimizin olmazsa olmazı KARDEMİR yöneticilerine de teşekkür etmeden geçemeyeceğim…Onlar güvendi bizler yaptık…
Karabük Gündem ; Siz aynı zamanda Kültür ve sanat dostusunuz..Tüm güzel etkinliklerde büyük kulübün kapısını ardına kadar açıyorsunuz,en son hangi etkinliği yaptınız..
Gürbüz TUÇEL ; Bu konuda ne derece hassas olduğumu en iyi sen bilirsin… Bizlere bu tür talepler geldiğinde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz..En son Rahmetli Mustafa Yanık ağabeyimizin Mavi Dünya adlı kitabına imza günü yapmıştık.Bir şeyin altını çizmekte fayda var, Büyük Kulüp aynı zamanda sosyal bir tesistir de..
Karabük Gündem ; Bir dönem Karabük sporda Yöneticilik yaptınız,aynı zamanda iyi bir Karabükpor taraftarısınız. Bu sezon taraftar yok ama ligde başarı var, ne dersiniz ?
Gürbüz TUÇEL ; Değerli dostum, Futbol bir zevk oyunudur sosyal aktivitedir.. Taraftar olmayınca ne güzellik olur ne göz zevki olur, ne heyecan yaşanır…. Hatırlayın Karabük, Çorlu ya nasıl aktı, 80-90 civarı otobüsler-arabalar konvoylar o tarihte ulaşım zor, yollar berbat,ekonomik zorluklar var, ancak karşılığında sevgi var, saygı var, cesaret var, yani heyecan var ve o zaman İnsanlar takımlarını yalnız bırakmamışlardı..İşte bu memleketin Futbol sevgisini kısaca anlatmaya, Çorlu Olayı bile yeter sanırım… Karabük spor gerçekten mütevazi bir kulüptür ve bu Ülkenin hep sevdiği saygı duyduğu kulüp olmuştur. Onu korumak lazım. Bakın O Çorlu’ya giden ve Şampiyon olan takımın 4/3 Karabük alt yapılarından gelerek oynayan bu yörenin evlatlarıydı, Sonra 1992-93 sezonunda ki takım kadrosuna bakın yine bir çok Karabük’ün kendi içinden çıkan çocuklar çoğunluktaydı, o zaman toplumda farklı bir ayniyat duygusu oluyor, tribünlerde doluyor, içerde-deplasmanda her yer Karabük oluyor değil mi. Birde farklı pencereden bakalım, yakın zamana kadar Karabük spor için hep üç ayaklı bir yönetim şekli ile belirlenirdi, neden şu anda bu sistemden vazgeçildi ? Karabük spor şampiyonluklarına bakın altında bu üçlü sistem dayanışması ile gelen başarı vardır.. Şehir, Kardemir ve Sendika… Olayın bir başka özeti de budur..
Karabük Gündem ; Benim de canımı acıtan bir konu var.3 Nisan AŞ geldiği nokta ! Biz nerede hata yaptık ?
Gürbüz TUÇEL ; Biz merdivenleri teker teker çıkarken birden atlayarak çıkmak istedik en büyük hata buydu.. Daha önceki yönetimdeki arkadaşlar bir yer seçimin de dahi en az 2 sene düşündüler, sonra aşağı yukarı 3 sene negatif bir konumla bu işi nasıl bir meslek dalına oturtulacak diye geçti, aslında bu memlekette yapılacak en ideal işi hayata geçirdik de ancak tam işin başlangıç noktasında bazı arkadaşların yaptığımız projelerin dışına çıkarak bir an evvel tesisi bitirme ve bir an önce hayvan alımı için acele etmeleri işi farklı boyutlara taşıdı ancak başta dediğim gibi, merdivenleri teker teker çıkarken birden atlayarak çıkmak istedik , olayın özeti bu..
Karabük Gündem ; Sevgili Gürbüz, birazda nostalji yapalım..Bildiğim kadarı ile Kastamonu ağalığı en son sendeydi. Hala sende mi?
Gürbüz TUÇEL ; Sevgili Osman’ım, Kastamonu 5 tane ağa çıkardı, o ağalardan bir tanesiyim… Şu an Kastamonu ağası kim denirse benim ismim zikrediliyor. Değerli büyüğüm Fazlı Bayraktar Paşamın 1972 li yıllarda memleketimizde sergilediği SEPETÇİOĞLU oyununu Kastamonu derneğindeki değerli arkadaşlarımla beraber hayata geçirdik biz. Bu oyunu Karabük sosyal hayatına kazandırdık. Şunu belirtmek de yarar var bir görevde bulunmak yada seçilmek o kadar önemli değil bence.. Asıl o görevi yöre halkı bana yakıştırıp benim ismimle anması, layık görmesi çok önemli. Bunlardır güzel olan,bizi de mutlu kılan…
Karabük Gündem ; Siz Karabük’ün toplumsal dokusunu İyi bilen ve gözlemleyenlerdensiniz gelecek kuşaklara nasıl Bir KARABÜK bırakıyoruz…
Gürbüz TUÇEL ; Aslında gelecek neslin işi çok zordu… Şükürler olsun Karabük ‘te şimdi Üniversite furyası var 40 küsür bin civarındaki öğrenci kardeşlerimiz Karabük ekonomisine ve sosyal hayatına büyük canlılık getirdiler burayı Üniversite kenti yaptılar.. Emeği geçenlere minnettarız tabi, bu arada büyüyen,gelişen bir kent var şimdi.Büyüme yanında huzur,sevgi,saygı korunmalı diye düşünüyorum, bu değerler önemli ama şu bir gerçek iletişim – bilişim çağında Karabük’ü değil Dünyayı nasıl bırakıyoruz yeni nesillere, Çevre düzenimiz ne, nasıl olmalı, Ekonomik değerler nasıl dengelenecek bunlar önemli..
Karabük Gündem ; Teşekkürler güzel insan hem sorularımıza içtenlik ile cevap verdiğinizi hemde sayfamıza konuk olduğunuz için..Karabük Gündem ailesi olarak bol kazançlar diliyoruz…
Gürbüz TUÇEL ; Ben de teşekkür ederim. Karabük Gündem ailesine başarılar dilerim…