Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CİNCİ HOCA VE SAFRAN

     Benimde Danışma

 

   Benimde Danışma Kurulunda görev yaptığım Safranbolu Kültür ve Turizm vakfı 19-20-21 Ekim 2018 tarihleri arasında, Safranbolu da “ 2.SAFRAN FESTİVALİ “ düzenlemektedir. Program yazının sonunda yer almaktadır. Katılmanızı Öneririm.

 

CİNCİ HOCA

Asıl adı: Karabaş zade, Hüseyin Efendi

Doğum Yeri: Safranbolu

İlk eğitimini Safranbolu da, babasından aldı. Aileden gelen, geleceği okuma ve yıldız fallarına bakma konularına ağırlık verdi. Babasının tavsiyesi üzerine İstanbul’a gitti. Süleymaniye Medresesinde Eğitimine devam etti. Ancak bu okulu bitiremedi.

Bu sırada Padişah Sultan İbrahim’di. Ancak devletin yönetimi Annesi “ Kösem Sultan” nın etkisi altındaydı.

Kösem Sultan,(Anastasya- Rum Kökenli) 1.Ahmet’le evlenmiş, ona Padişah olarak Murat ve İbrahim adında iki erkek çocuk vermişti.

İlber ortaylıya göre, Hürrem, Haremi, Kösem Sultan, Devleti yönetti.

Kösem Sultan; 1V.Murat ve Sultan İbrahim’e, Valide sultanlık yaptı. Torunu 1V.Mehmet’inde büyük validesi oldu.

Zekâsı ve Güzelliği ile devlet yönetiminde kalıcı oldu. Sultan İbrahim’den önce Kardeşleri Süleyman, Beyazıt ve Kasım, 1V.Murat tarafından öldürülmesi Sultan İbrahim’in sinirlerini bozmuştu, ayrıca erkek çocuğu da olmayınca, Safranbolulu Mehmet Efendi ( Cinci Hoca ) saraya davet edildi.

Hanedanın devam edebilmesi için, Cinci Hocaya tam yetki verildi. Cinci Hoca, Sultan İbrahim’e Çok güzel cariyeler getirtti. Ayrıca Afrodizyak macunlar yaptı.

Önce; Kuru İncir + Amber +Buhur ve SAFRAN’I koyun sütü ile pişirdi. Bu Karışım Padişahın sinirlerine iyi geldi.

Daha sonra; Kakao + Karanfil tohumu + zencefil +kuru incir + çam fıstığı +Bolca SAFRANDAN oluşan bir macun hazırladı.

Cinci Hocanın çalışmaları sonuç verdi. Sultan İbrahim, Ukraynalı Hatice Turhan Sultandan bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Bu çocuk 7 yaşında padişah olacak olan, 1V.Mehmet’dir.

Bu olaydan sonra, İstanbul’da, Urfa ve İran Safranının yerini, Safranbolu Safranı aldı. Bilindiği gibi bölgemizin safranı, Diğer Safranlardan üstün özellikleri bulunmaktadır.

Anadolu kazaskerliğine kadar yükselen Cinci Hocaya Galata kadılığı da arpalık olarak verildi. Ayrıca Kösem sultan Cinci hocaya hediye olarak, Cinci Hanını yaptırdı.( Cinci Hanı iki buçuk yılda yapıldı. Taşları Hacılar Obası köyünden getirildi.)

İktidar mücadelesinin de içinde yer aldı. Sultan İbrahim’in taht dan indirilmesi ile gözden düştü.

1V.Mehmet’in tahta geçişi sırasında, Cülus Bahşişi sırasında kendisinden borç para istenmiş, (Kendisi dillere destan bir cimriliği vardı)vermeyince kötü muameleye maruz kalmış, 1648 yılında öldürülmüştür. Mallarına el konuldu.( Cinci Akçesi meşhur oldu.)