Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ÇOK OKUYAN ÇOCUKLARIN BEYİNLERİ DAHA İYİ GELİŞİYOR.

“ Okumayı seven çocukların

“ Okumayı seven çocukların bellek yetisi daha iyi gelişirken, gençlerin ruh sağlığıda okumadan etkileniyor. Araştırmacılara göre haftada 12 saat okuma, beynin gelişimi için ideal.”

PSYCHOLOGİCAL MEDİCİNE dergisinde yayımlanan çalışmada, erken yaşta çok okumanın, beyin gelişimi bellek yetisi ve daha sonraki ruh sağlığı üzerinde ne şekilde etki yaptığını araştırdı.

ABD’de çocukların beyin gelişimi ve çocuk sağlığı ile ilgili 10.000 çocukla gerçekleştirilen uzun vadeli araştırma verilerinden yararlanıldı. Veriler, klinik söyleşilerden, bellek testleri ve beyin taramalarına kadar uzanıyor.

Ekip, dokuz yaşına kadar boş zamanlarında okumaya başlayan ya da hiç okumayan ergenleri karşılaştırdı.10.243 katılımcının neredeyse yarısı, yani yüzde 48’i,zevk için okuma konusunda çok az deneyime sahipti.

Veya daha sonra okumaya başlamıştı. Katılımcıların diğer yarısı ise araştırmanın başlangıcında üç ila on yıldır okuyordu. Analizler iki önemli sonuç verdi.

1-Okul dışında da erken yaşta okumaya başlayan gençler bilişsel testlerde daha başarılı oldular.

2-Çocukluk döneminde zevk için okuyan gençler, daha iyi konsantrasyon yetisine sahip oluyorlar. Dahası çocukluk döneminde okuyan gençlerde stres, depresyon veya agresiflik gibi sorunlarda daha ender görülüyor.

Beyin Taramalarında da çok okuyan çocuklarda, bilişsel fonksiyonlarda önemli roller üstlenen bölgelerin biraz daha büyük olduğu fark edildi. Bu gençler ayrıca daha az televizyon izliyor, akıllı telefon ve tableti de daha az kullanıyor.

Uzmanlara göre çocukluk döneminde en iyi okuma süresi haftada on iki saat. Bu şekilde beyin yapısı gelişiyor. Ancak 12 saatten fazla okuma önerilmiyor. Artan zamanlar için spor ve sosyal etkinlikler yapılması gerekiyor.