Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ne Kadar Hazırız!

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği

manset-deprem

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği ve bir çok Üniversitenin araştırma  raporlarına göre  Türkiye’de fay hatları üzerinde  bir depremin yaşanabilmesi an meselesi.

Ülkede tüm gözler Marmara bölgesinde ve İstanbul’u etkileyecek deprem üzerine kilitlenmiş durumda iken bölgemiz de özellikle kuzey doğu Anadolu fay hattının hareketlilikleri gözlemlendiğinde deprem gerçeği İnsanları korkutmaya yetiyor.

gundemDünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Hattı ( KAF sistemi)  batıya doğru açılma şeklinde hızla hareket etmesi sebebiyle yüksek sismik aktivite göstermekte olduğunu her fırsatta dile getiren konu uzmanları  1939 da ki büyük Erzincan depremi ile tespiti yapılan 1943 de Tosya-Ladik ve  1944 de Bolu Gerede de yaşanan  8.3 ila 7.9 şiddetinde ki depremler ile tarihe geçmiş yüzlerce ölümlere ve bir çok maddi hasarlara neden olmuş KAF Hattına dikkat çekiyorlar.

En son 7.2 Van depremi ile kendini 2011 de gösteren  KAF sistemi, üzerinde ki enerji birikimi uzmanları korkuturken, Karabük ve bölgesinin de  toprak yapısındaki  değerler konusunda sık sık bilgiler veren Agroloji  & Jeoloji, uzmanları  ise  depreme her an hazırlıklı olun diyorlar..

Deprem sonrası için AFAD gibi kurumların İnsan kaynaklarını değerlendirdiği ancak yaşanabilecek afetler öncesi gerekli tedbirlerin alınması konusunda yetersiz kalındığına dikkat çeken uzmanlar bu konuda ülke genelinde sıkıntı yaşandığının da altını çiziyorlar.

Karabük AFAD  ( İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü) konu hakkında  eğitim çalışmaları yaparak halkı bilgilendirme  konusunda okullarda ve mahallelerde eğitimlerin devam ettiğini belirterek  “Karabük ili  ve İlçelerinde meydana gelebilecek 7 ve üzeri şiddetinde  depremlerde;  göçük ve hasar oluşmaları sonrası  binalarda mahsur kalanlara nasıl ulaşılır neler yapılmalıdır bilgilerinin verilmekte çalışmaların zaman zaman okullarda, kent meydanında  vatandaşlara  ve belli merkezlerde broşürler ile tüm halkımıza  anlatılmaya çalışılmaktadır. AFAD doğal afet sonrası için hazırlıklarını yapmaktadır “  şeklinde ki ifadeleri  sonrası doğal afet yaşanmadan ne yapmalıdır sorusunu gündeme getiriyor.

Karabük ve bölgede özellikle  Hastanelerin, Okulların, Öğrenci Yurtlarının  ve  bir çok kamu binasının  depreme dayanaklı olmaması  yanı sıra bu tür binalara mücavir alan içinde ise Belediyelerin dışında ise İl Özel İdarelerin ruhsat verildiği  bilinmekte. Konuya yakın kaynaklar  1999 öncesi  yapılan inşaatlarda  büyük şüphelerin olduğuna vurgu yaparlarken, zararı azaltmanın önlemlerinin şimdiden alınmasının şart olduğunu vurguluyorlar.Bu konu da yarın deprem olacakmış gibi  kararlar ile acil önlemlerin alınmasının şart olduğu vurgulanıyor.

Özellikle, Okullar,Öğrenci Yurtları, Oteller,Pansiyonlar, AVM  vb gibi  insanların topluca bulundukları binaların  ruhsatlarının mutlak suretle yeniden denetlenmesi ile yaşanabilecek afetler öncesi tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizen uzmanlar ,  aksi takdirde Karabük’te yarın yaşanabilecek bir depremin faturasının ağır olacağına vurgu yapmaları dikkat çekiyor.