Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dünya Miras Şehirleri Konferansı Başladı

–     Safranbolu

 

 

Safranbolu Kaymakamlığı ve Safranbolu Belediyesi ev sahipliğinde ‘Miras, Çocuk ve Turizm’ temasıyla düzenlenen “8. Uluslararası Avrasya Dünya Miras Şehirleri Konferansı” Hilton Garden Inn Safranbolu’da yerli ve yabancı misafirlerin katıldığı törenle başladı.
21-24 Nisan 2017 tarihleri arasında Safranbolu’da gerçekleşecek olan konferansın açılış törenine Vali Mehmet Aktaş, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Mustafa Yaşar Güneş, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Dünya Miras Şehirleri Organizasyonu Genel Sekreteri Denis Ricard, Dünya Miras Şehirleri Avrasya Koord. ve Yerel Yönetimler Genel Sekreteri Rasikh Sagitov, Rusya’nın Kazan Belediye Başkanı İlsur Metsin, Tataristan’ın Bolgar Belediye Başkanı Kamil Nugaev ile yerli ve yabancı katılımcılar yer aldı.
Açılış töreninde konuşan Vali Mehmet Aktaş “Safranbolu ilçemiz sahip olduğu tarihi ve kültür değerleri korumada gösterdiği hassasiyetin ve özverinin karşılığını 1994 yılında dünya miras listesine girerek almıştır. Dünya miras listesine girmesi Safranbolu’muz için çok önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması noktasında büyük bir ivme kazandırmıştır. Safranbolu ilçemizde bugün itibariyle yüz irili ufaklı tesis ile üç bin kişilik ortalama bir yatak kapasitesine ulaşmış durumdayız. Yılda yaklaşık 600 bin civarında yerli ve yabancı turisti ilçemizde ağırlıyoruz. Tarihi ve kültürel değerlerinin yanında Safranbolu’muz çok güzel ve önemli doğal güzelliklere sahip bir ilçemiz. Kültürel turizmin yanında eko turizm açısından da çok önemli açılımları sağlıyor. Bugün olduğu gibi Uluslararası çok büyük toplantılara ev sahipliği yapabilecek önemli tesisleri kazanmış durumda. Safranbolu’muzun bu kapasiteye ulaşmasında emeği geçen Safranbolu’da Belediye Başkanlığı da yapmış, şehrimizi TBMM’de milletvekili olarak temsil etmiş ve şuan Çevre Şehircilik Bakan Yardımcılığı görevini üstlenen Mehmet Ceylan Beyefendiye yürekten teşekkür ediyorum. Ayrıca özverili ve gayretli çalışmalarından dolayı şimdiki Belediye Başkanımız Necdet Aksoy Beyefendiye de teşekkür ediyorum. Teşekkürün büyüğünü Safranbolululara yapmak istiyorum. Çünkü Safranbolulu hemşerilerimiz bu konuyu büyük bir ciddiyetle takip etmiş ve desteğini vermiştir. Toplantının teması da gerçekten çok anlamlı olmuş. Tarihi mirasımızı gelecek nesillere aktaracak ve turizm boyutuyla da aslında günümüzde var olmayan dünya barışını sağlayacak olanlar ve devam kılacak olanlar çocuklarımızdır. Çocuklarımıza hem mirasımızı hem de dünya barışının önemini ve değerini öğretmemiz lazım. Bu konferans bu anlayışın ve bilincin oluşmasına katkıda bulunacaktır. 23 Nisan bizim milli tarihimizde çok önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan 1920 yılında milli iadeye dayalı bir yönetim anlayışının hâkim kılındığı Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılış yıldönümüdür. Yarın 97. Yıldönümünü idrak edeceğiz. Toplantımızın teması miras, çocuk ve turizm; yani Safranbolu’yu tanımlayan bir tema. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile aynı tarihte olması, mirasına sahip çıkan ve tarihini turizmi entegre ederek koruyan bir şehirde gerçekleşmesinin çok yerinde olduğunu düşünüyorum. Programların verimli ve başarılı geçmesini diliyor, misafirlerimize hoş geldiniz diyorum.”dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Tataristan’ın Bolgar şehri Belediye Başkanı Kamil Nugaev ile Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy tarafından Bolgar ve Safranbolu kardeş şehir protokolü imzalandı. İmza törenin ardından Vali Mehmet Aktaş ve protokol üyeleri “Dünya Miras Şehirleri Çocukları Resim Sergisi” ile “Safranbolu Rehabilitasyon Merkezi Özel Eller Resim Sergisini” gezdiler.