Özellikle son yıllarda satışı artan altın görünümlü imitasyon takılara, gerçeğinden ayırt edilmesi çok zorlaştı.
Kuyumcular, kendilerine getirilen takılar içinde imitasyon olanları tespit ettiklerinde takı sahiplerinin büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını anlatırken, sahte bilezik,çeyrek-yarım vb türden satışının yasaklanması gerektiğinin üzerinde duruyorlar.
Altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle imitasyon takı satışlarının arttığına dikkati çeken Karabük’ün önde gelen kuyumcularından Kuyumcu Ali Erorhan, “Eskiden vitrinlerde 22 ayarın altında bilezik bile yoktu. Şimdi ise fiyatların yüksek olması nedeniyle imitasyon, altın görünümlü takıların satışının yapıldığını görebiliyoruz, Bu işi kuyumculuk dışında yapanlara tabi ki sözümüz yok, zaten Karabük’te bu anlayışta kuyumcu da olmaz diye düşünüyorum, Ancak, satışı gerçekleştiren imitasyoncu arkadaşlarımız, kötü niyetli kişilere karşı servis imkanı sağlayabiliyor, ne yazık ki az da olsa buna talep eden kullanan bir kesim var. Bizim üzüldüğümüz onlar düğün sahibini mağdur ediyorlar. Düğünden sonra takıları bozdurmak için kuyumcuya geldiklerinde bazı altınların sahte olduğu ortaya çıkınca üzülüyorlar doğal olarak onun için resmi kuyumculardan başka yerlerden altın alınmaması gerekiyor” dedi
Düğünden sonra getirilen takılar içinde 4 çeyrek altının sahte çıkmasının düğün sahibi için “yaklaşık bin 300 lira dolayında kayıp” anlamına geldiğini söyleyen Kuyumcu Ali, imitasyon altınla gerçek altının sadece bilenlerce ayırt edilebileceğini belirterek, “ Sahte, imitasyon takıların piyasada satılmaması, yasaklanması gerekiyor. Satışların durdurulması, yasaklanması için İlgili kurumlarımız hazırlık yapıyor” dedi.