Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Özel Yurtlar Derneği Yasal Yolları Deneyecek..

  Geçen yıl aralık

 

Geçen yıl aralık ayında yapılan yasal değişiklikler sonrası özel öğrenci yurtlarına ruhsat verme yetkisi belediyelerden alınarak,  Millî Eğitim Bakanlığına devredilmiş, ardından “Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği” 6 Mayıs´ta Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girmişti….

Milli Eğitim Bakanlığınca, öğrencilere yönelik barınma hizmeti verecek özel öğrenci yurdu, pansiyonu, öğrenci apart ve öğrenci stüdyo dairesinin ruhsat alabilmesi için binaların tavan yüksekliğinden kapı, merdiven ve koridor genişliklerine, kurum personelinin uyması gereken kurallardan, Güvenlik- Deprem yönetmeliğine  kadar yeni standartlar belirlenmiş İllerde Valiliklere ve İl Müdürlüklerine gerekli işlemler için MEB ( Bakanlıkça) yazılı talimatnameler gönderilmişti..

Millî Eğitim Bakanlığı, yönetmeliğin yayımlanmasının ardından özel öğrenci yurtlarının standartları ile çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönerge hazırlanması sonrası,  Yönergede, özel öğrenci yurdu, öğrenci pansiyonu, öğrenci apartı ve öğrenci stüdyo dairesi açmak isteyenlerden açılış, devir, nakil, tür ve seviye değişikliklerinde hangi evrakın istenileceği ayrı ayrı düzenlenmişti..

Kurumların tavan yüksekliği, kapı, merdiven ve koridor genişlikleri, pencere alanları ile her bir kurum türü için istenen zorunlu Deprem-Yangın yönetmelik esasları ile isteğe bağlı bölümler de yönergede ilk kez yer almıştı…

Yeni özel öğrenci yurdu, öğrenci pansiyonu, öğrenci apartı ve öğrenci stüdyo dairesi açmak için ruhsat başvurusunda bulunanlar, bakanlığın yönerge hükümlerinde belirttiği standartlara uymak zorunda olacak açıklaması da yapılmıştı..

Mevcut (ruhsatlı) yurtlar ise yönetmelik gereği, 1 Ağustos 2019 tarihine kadar yasal hükümlerine göre, kurumlarını hazır hale getireceği duyurulurken özellikle deprem yönetmeliğinde aranan 1.4 beton dayanım katsayısı belgelerinin kesinlikle  aranacağı yönetmelik içinde yer almıştı..

Bu hükümlere uymayanlar ya kurumlarının kapatılması müeyyidesiyle karşı karşıya kalacak ya da standartlara uygun başka bir binaya geçmek zorunda kalacağı da MEB resmi İnternet sayfasında resmen yayınlanmıştı.

 

MEVCUT YURT_PANSİYONLARDA 1.4 KATSAYILI DEPREM YÖNETMELİĞİ DENETLENİYOR MU?

 

Krabük’te ise Milli Eğitim Müdürlüğünün takip ettiği öğrenci barındırma Yurt-Pansiyon-apart vs. alanların kontrolleri de geçtiğimiz günlerde kurulan komisyonlarca takip edildiği ifade edilmişti.

Milli Eğitim İl Müdürlüğü uhdesinde kurulan komisyon çalışmalarını tamamlarken bir çok öğrenci barındırma yerine de yeniden ruhsat verilmesi sonra tam bir keşmekeş yaşandığına değinen MEB e Bağlı Özel Yurtlar Derneği Yönetimi “denetimlerin yetersiz” olduğuna vurgu yapıyorlar..

MEB’E bağlı Yurtlar Derneği Başkanı Mehmet Kalem; ” Bizim yurtlar yine sürekli denetimde, ancak deprem dayanıklığı halen şüpheli olan yerler, uygun olmayan şartlarda alınan raporlar ile ruhsat başvurularında bulundukları belirtiliyor, biz  depreme dayanıklılık konusunda, istenilen teknik belgelerin uygun olmadığını  iddia ediyoruz, bunun hukuken hakkını arayacağız, bu çocuklar bizlere emanet, şimdi bu konuyu mahkemeye taşıyoruz, ” dedi..

Milli Eğitim Müdürlüğünün Karabük’te ki kontrollerini de sağlıklı yapmadığından şikayetçi olan MEB e bağlı Özel Yurtlar Derneği ‘ Bakanlık müthiş güzel,çağdaş bir uygulama başlattı, standartlara uyulması isteniyor, ancak Karabük’te bir uyduruk imza ile depreme dayanıklılık raporu alınıyor, yangın merdiveni dahi olmayan, hata ruhsat için müracaat bile yapmayan yerler halen öğrenci kayıtları yapıyor, bu konuda sıkıntı Karabük’e ileri ki günde çok daha büyük sıkıntıların habercisi” şeklinde açıklamalarda bulunuyorlar…

 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO