Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

PENDİK  TERSANESİ’nde  İLK  İŞİMİZE  BAŞLIYORUZ 

Fabrikalar Yapan Fabrika Yazı Dizisinin 8. Bölümü

Fabrikalar Yapan Fabrika Yazı

Karabük Demir Çelik olarak çok önemli bir bir proje üstlenmiştik ve hiçbir aksama ve gecikmeye meydan vermeden 14 adet vinci 18 ayda hizmete hazır hale getirmemiz gerekiyordu.

Karabük Demir Çelik’te konu ile ilgili tüm birimleri, özellikle Proje Konstrüksiyon,  Çelik Yapı ve Ağır Teçhizat Fabrikaları, Makine Fabrikaları ve Döküm Fabrikaları  Müdürlüklerini   sürekli ziyaret ettim  ve değerlendirme toplantıları yaptık.

Tersane tarafından temin edilecek  malzemelerle ilgili olarak da  Aykut ALTAY beyin  koordinasyonu altında haftalık toplantılar yaptık.Her ikisi de konularında çok tecrübeli Kontrol  mühendisleri Faruk ZAMBAK ve Mehmet AYGÜN beylerle   iyi bir iletişim  kurduk. Bu planlı ve yoğun  çalışmalar   sonucu  18 ay içinde tüm atölyeler ve açık istif sahasına ait olan 14 adet gezer köprü vincini kullanıma hazır hale getirdik.

14 adet Tavan Kreynleri Montaj işlerinde  Tersane adına kontrol  ve kordinasyonu sağlayan  Aykut ALTAY beyle çok verimli bir işbirliği yaptık. Bir çok konuda Aykut beyin değerli destek ve yardımları oldu. Aykut Altay beyin ‘35 Yıl 20 Dakikaya Nasıl Sığdı ? Bir Gemi Mühendisinin Anıları ‘ isimli kitabında benimle ilgili yazdıkları birkaç pasaji aldım:

“1979 yılında Pendik Tersanesi’nde göreve başladığımda atölyeler içinde çeşitli tonlarda 14 adet tavan kreyni MŞM Firmasınca monte ediliyordu…Fakat Genel Müdürlük ile yapılmış olan mukavelenin açık noktalarını bulan MŞM firması sorunlar çıkarıyordu.

Yönetim Kurulu, bir gün firmanın bu işi bitiremeyeceğine karar veriyor, mukaveleyi feshediyor. Onun nam ve heasbına başka bir firmaya yaptırmaya karar veriyor. Tam bu günlerde benim elimdeki işler bitmek üzere. Hiç kimseden talimat almadan tamamen kendi inisiyatifimle MŞM’nin yaptığı işleri kontrol etmekle görevlendirilmiş  Faruk ZAMBAK ve Mehmet AYGÜN’ü yanıma çağırdım. Ellerindeki tavan kreynleriyle ilgili bütün resimleri 2-3 günlüğüne bana vermelerini istedim….Yaptığım inceleme sonunda herşey benim için aydınlığa çıkmıştı ve ben 14 tavan kreynini yapabileceğime inanmıştım. Genel Müdür Muavini Ali CAN bey, Tersane Müdürü Metin ELÇİÇEK ve başmühendislerin toplantı halinde olduğu odaya girdim ve 14 tavan kreynini yapacağımı söyledim….

Eksik imalatların bitirilmesi, Yer montaji sonrası yukarıya kaldırma,  diğer mekanik,  elektrik ve ray montaji işleri için ayrı bir ekibe ihtiyaç vardı. MŞM’nin 2 adet 16 Tonluk rıhtım kreyn montajinda KARABÜK Demir Çelik Montaj ekibini kullandığını öğrenince tüm eksik kalan proje ,imalat ve  montaj işlerinin tamamlanması için KARABÜK D.Ç. ile anlaşma yaptık ve montaj bölümünden bir ekip başlarında Mustafa HATİNOĞLU olmak üzere Pendik Tersanesine geldiler.

Mustafa HATİNOĞLU çok çalışkan, iyi niyetli ve tuttuğu işi koparan biri idi.Çok iyi anlaştık ve 14 tavan kreynini yerlerine koyarak çalıştırdık. Yapabileceğime inandığım işi tamamlayıp çalışırken gördüğümde hissetiğim duygularım yanı sıra , bu kreynlerin imalatında ve montajinda bana yardım eden ve emeği geçen Mahmut AKALTAN, İrfan BALÇIK, Nebi MADEN, Günnür DİKEÇ, Arif GÜNDÜZ ve Mürsel Gümüşlü’nün katkılarını hiçbir zaman unutmayacağım.Ayrıca kreynlerin imalatında ve montajinda emeği geçen işçi kardeşlerime de ellerinize sağlık diyor ve teşekkür ediyorum. “  AYKUT ALTAY

14 adet kreynin tüm  imalat ve montaj işleri Tersane adına çok tecrübeli ve liyakatli Aykut ALTAY beyin koordinasyonu altında  tecrübeli kontrol mühendisleri Faruk ZAMBAK ve Mehmet AYGÜN beylerin kontrolu altında altında ve  her iki kurumun mükemmel bir işbirliği yapması sonucu Tersane’nin hizmete  açılışından önce başarıyla tamamlanmıştı.

Bu iş ve 13 yıl süren diğer işler süresince Tersanenin bütün birimleriyle (Dizayn Şube, Planlama ve İkmal, İşletme Şube Müdürlüğüne bağlı Çelik İşleme, Blok Montaj ,Makina Atölyesi vs) çok güzel diyaloglarımız oldu. Mükemmel  ve verimli bir işbirliği yaptık. Bu vesileyle çalıştığımız projelerde başta ismini aşağıda belirttiğim şahislar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Metin ELÇİÇEK, Emrettin ATİK, Neptün ALGAN, Ferhat ÖZER, Aykut ALTAY, Engin TEZCAN, Haldun İNUĞUR, Günal İŞERİ, Ercan GÜÇ, Muammer BOLAT, Ayhan KURAL, Süleyman FİLİZ, Turhan SEÇER, Ercan ÖZOKUTUCU, Ali GÜZEL, Hasan NAİBOĞLU, Ahmet ARSLAN, Ömer KAVAS, Ali DEMİR, Nusret AKTULGALI, Ali Rıza KIRLI, Osman ÇINAR, Yılmaz VARDAR, Muharrem EDİN, Tuncer ALTINTAŞ, Hilmi SEZEN, Recep OKUR, Fazilet ÖNEL ,Erol AKSOY , Halil BALSUN, Cemal ALİŞANOĞLU, Muzaffer KAPLAN, Yunus KUŞÇU, Vasfi AKTAŞ, Ahmet ÖZER, Engin KOCABALKAN, Yaşar Duran AYTAŞ, Arif GÜNDÜZ, Abdurrahman Odabaşı, Mehmet Ali ARASLANTÜRK , Rasım DENİZ,  Nurettin URAS, Şükrü YILMAZER

Pendik Tersanesindeki köprü kreyn imalat montaj işlerini yürütürken gelecek dönemlere ait yatırım projeleri hakkında ayrıntılı bilgi edindim ve bir çok alanda Karabük Demir Çelik tarafından önemli katkılar sunabileceğimizi gördükten sonra  bu konuda Karabük Demir Çelik yöneticilerimi bilgilendirdim.

Ayrıca zaman zaman şantiye elemanlarımızla yaptığımız toplantı ve sohbetlerde Pendik Tersanesinde Karabük Demir Çelik olarak bir çok projede imalat ve montaj olarak  katkı yapabileceğimizi, şantiyemizin uzun yıllar devam edebileceğini bunun için de halen üstlendiğimiz işi  başarılı bir şekilde, belirlenen sürede ve en iyi kalitede teslim etmemiz gerektiğini belirterek tüm şantiye çalışanlarının motivasyonlarını arttırmaya çalışıyordum.

Pendik Tersanesindeki köprü kreyn imalat montaj işlerini tamamladıktan sonra Alaybey Tersanesinde yeni şantiyenin açılış hazırlıklarına başladık. 60 Tonluk LİMA vincini de kafes bomlarını sökerek  İZMİR Alaybey’e göndermeden önce Tuzla’da Deniz Harb Okulu’na ait kapalı spor salonunun çelik konstrüksiyon montajini bizim şantiye tarafından yapılması uygun görüldü.

Tüm montaj işini 1 haftada bitirimemiz gerekiyordu. En büyük sorun LİMA vincinin 27 m lik kafes bomlarının demontaji, nakliyesi, indirilmesi  ve  tekrar montaji için   ilave 3 gün zaman gerekiyordu. 27 m lik kafes bomların montaji ve demontaji  için de  ayrı bir vince ihtiyaç  vardı.Ayrıca hem gidiş hem  dönüşte Karayolları Bölge Müdürlüğünden(KBM) karayoluyla “geniş ve uzun  araç” nakli için yol müsaadesi almamız gerekiyordu.

Yol müsaadeesi dahil 4 GÜN ZAMAN KAYBINI ÖNLEMEK VE YENİ BİR VİNÇ KİRALAMA sorununu aşabilmek için başka çareler düşünmeye başladık. Ustabaşımız (Mehmet ŞAHİN), Şoför(Necati DİKMEN)  vinç operatörü(Numan YÜKSEL)  ve Deniz Harp Okulundan sorumlu Yüzbaşı ile yaptığımız değerlendirmede daha önce hiç uygulanmamış bir yönteme başvurmaya karar verdik.

Vinci 27 m kafes bomları takılı vaziyette ve yol müsaadesi almadan karayoluyla götürmeye karar verdik. Yolda Karayolları ekiplerince çevrilme ihtimalini dikkate alarak görevli Yüzbaşından yardım istedik. Yolculuk sırasında trafikte seyreden tüm  diğer araçlar için gerekli  yol güvenliği tedbirlerini alarak hareket edecektik. Vincin önünde askeri bir araçla Yüzbaşı, arkasında da yine başka bir askeri araç ve şantiyemize ait resmi plakalı pikap olacaktı. Bir çevirme durumunda vincin acil bir işlem için kullanılacağı ve bu nedenle uzun bomla yola çıkıldığı anlatılacaktı. Yani KBM den müsaadesiz kaçak (!) yolla nakliye yapacaktık.

Pendik-Tuzla yakın olduğu için bir sıkıntı yaşamadan ve polis çevirmesine  takılmadan vinci naklettik. 1 haftada işi tamamladık ve vinci aynı yöntemle tekrar geri getirdik.

9. Bölüm İle devam edecek ./.      

Web Tasarım & SEO: Best4SEO