Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ALBAY REŞAT ÇİĞİLTEPE

 “ Büyük Taarruz’da Mustafa

 “ Büyük Taarruz’da Mustafa Kemal Atatürk’e verdiği sözü tutamayıp

İntihar eden komutan”

 

 

Sakarya Meydan savaşından ( 13 Eylül 1921) itibaren bir yıl içerisinde ordunun teşkilatlanma, personel, silah, cephane, donatım, eksiklikleri tamamlanmış, milletin tüm imkânları seferber edilerek Yunan ordusuna denk bir kuvvete ulaşılmıştır.

 

26 Ağustos sabahı, askere sıcak yemek verildi. Gökyüzünde üç günlük bir hilal vardı. Yaşlılar bunu zafere yordular. Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa, İsmet Paşa saat 03.30 da at bindiler. Sisli serin ve karanlık bir Ağustos gecesiydi.

 

Kocatepe’ye doğru sürdüler atlarını. Saat 05.30’da dağlar, ovalar görünmeye başlamıştı ki zevk narası gibi bir emir duyuldu. “ Ateş!…”

 

Peşi sıra bir cehennem ateşi başladı. Ne Türkler, ne de Yunanlılar böylesine dehşet verici bir ateş görmüştü bu güne kadar.

 

Büyük taarruzun yarma bölgesi Afyonun güneyinde 12 kilometrelik bir cephede bulunan tepeler hattıdır. Türkler buraları altı ayda aşamaz demişti İngilizler. Ama tür askeri 6 saatte aştı bu tepeleri.

 

Yarma bölgesinin hemen batısında ÇİĞİLTEPE bulunmaktadır. Bu tepe Albay Reşat Beyin 57.Tümenine hedef olarak verilmiştir. Ancak Çiğil tepe çok sarp, dikenlik ve çalılarla örtülü, düşmanında iyi savunduğu tepedir.

 

Topçu desteğinden de uzak olan tepe,26 Ağustos günü ele geçirilememiştir. Çiğil tepenin düşmanda kalması, tümenlerin batı yan emniyetini tehdit etmektedir. 27 Ağustos sabahı taarruz yeniden başlatılmış Çiğil tepe yine ele geçirilememiştir.

 

Durumu Kocatepe’den izleyen Başkomutan Mustafa Kemal Tümen Komutanı Albay Reşat’a telefon ederek “ Niçin hedefinize varamadınız” diye sormuştur.

 

Albay Reşat Bey’in cevabı “ Komutanım söz veriyorum yarım saat içinde hedefime varacağım” olmuştur. Saat 11.002de ikini kez arar, Mustafa Kemal Albay Reşat Beyi. Telefona Reşat Beyin emir subayı çıkar.

 

Komutanım, Reşat Bey size bir not bırakıp, İntihar etti der. Notta şöyle yazmaktadır. “ Komutanıma verdiğim sözü yapamadım. Başarsızlık beni hayatımdan bıktırdı.”

 

Çiğil tepe aynı gün saat 15.30’da ele geçirilmiştir. Bu olay Türk subayının vazife anlayışını, vatanseverliğini, komutanına bağlılığını ve fedakârlığını gösteren örnek bir olaydır.

Kurtuluş savaşını kazandıran bu yüce ruhtur.

 

Atatürk Reşat Beyin bu davranışını unutmamış,1934 yılında soyadı kanunu çıktığında Reşat Beyin varislerine Çiğil tepe soyadını vermiştir. Reşat Beyin mezarı Afyon Sandıklı İlçesindedir. Ruhu Şad Olsun

                           

30 Ağustos Zafer Bayramının 96.yılı kutlu olsun.